Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düşükse çaresi var
HABERİ PAYLAŞ

Düşükse çaresi var

Kanda yapılan tahliller sonucu testosteron yani erkeklik hormonu düşük olanlara tedavi uygulanıyor. Cilde sürülen jel yardımıyla sorun çözülüyor. Ama testosteron seviyesi normalse ve ekstra hormon verilirse işte o zaman ciddi yan etkiler görülebiliyor

SORU: Ne yesem sperm sayım artar?


24 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Sperm sayım düşükmüş. Acaba bsinlerle artırılır mı? Eğer öyleyse hangi besinleri tüketerek sperm sayısını artırabiliriz? Sizce böyle bir şey mümkün mü? CEVAP Meni, seminal keselerden üretilen sıvı ve testislerde üretilen döl hücreleri, yani spermlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Baharatlı yiyeceklerin vücuttaki tüm salgıları artırdıkları gibi meni keselerinin salgısını da artırarak ejakülat hacmini artırdıkları bilinmektedir. Sperm sayısını artırdığı bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir gıda maddesi bilinmemektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Testosteron eksikmiş

Haberin Devamı


60 yaşındayım, bir süredir ereksiyon problemi yaşıyorum ve eşimle ilişkiye giremiyorum. Bu duruma çok üzülüyorum. Doktora başvurup test yaptırdım. Doktorum “Testosteron eksikliği var, tedavi şart” dedi. Acaba bu tedavi nasıl uygulanıyor? Yan etkiler var mı? CEVAP Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin günümüzde en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur. Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilmektedir. Ağızdan alınan testosteronun büyük kısmının aktivitesini kaybetmesi nedeni ile fazla faydası görülmemektedir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeni ile tercih edilmemektedir. Riski yok değil Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

SORU: Bıyıklarım çıkar boyum uzar mı?

Testosteron hormonum düşük, sakal ve bıyığım çok az çıkıyor. Kaslarım çok zayıf ve boyum kısa. İğne ya da hormon ilaçlarından kullansam olur mu? Boyum uzar, sakallarım çıkar mı? Hormon ilaçlarının yan etkisi var mı? Bu ilaçlar eczanelerde satılır mı? CEVAP Hormonların bilinçsiz kullanılması yarar değil, zarar verir. Kesinlikle bir uzman doktor kontrolü olmadan hiçbir hormon ilacı, ne amaçla olursa olsun, kullanılmamalıdır. Hormonlar vücuttaki tüm diğer hormonları ve diğer mekanizmaları etkileyerek hiç istenmeyen yan etkilere yol açabilirler. Sadece uzman doktor kontrolünde ve eksik olanın yerine konulması için gerekli dozda hormon kullanılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder