Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkekliğe zarar verebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erkekliğe zarar verebilir

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu, erkeklik hormonu testosteronun salgılanmasını engellediğinde erkekte cinsel istekte azalma ve diğer fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir. Çekilen filmin sonucuna bakılır, ilaç ya da ameliyat önerilir...

SORU: Tek testisim yok tedaviye başlamalı mıyım? 27 yaşındayım. Benim tek testisim var. Acaba bu çocuk sahibi olmamı engeller mi? Sprem sayım yetersiz kalır mı? Nişanlım “Doktora git, durumunu öğren” diyor. Eğer tedavi gerekiyorsa şimdiden mi başlayayım? Yoksa çocuk sahibi olmaya karar verdiğimizde mi tedavi sürecine girmeliyim?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP Eğer bir tane normal çalışan, sperm ve testosteron hormonu üreten testisiniz var ise hem cinsel fonksiyonlarınızda hem de üreme ile ilgili hiçbir sorununuz olmaz. Ama mevcut olan tek testisinizin normal olduğu ve faaliyetlerini normal olarak yerine getirdiğini anlamak için bir üroloji uzmanı tarafından muayene edilmeli, hormon ve spermiyogram testlerinizi yaptırmalısınız. Bir yumurtasında sorun olanların diğerinde de bazı sorunlar görülme ihtimali olabileceğinden bu tetkikleri bir an önce yaptırmanızı öneririm.

SORU: Testosteronum da yükselir mi? 23 yaşındayım. Yapılan testler sonucunda hiperprolaktinemi saptandı. Ayrıca testosteron seviyem normal sınırlarda olmasına rağmen düşük değere çok daha yakında. Yakında dopamin tedavisine başlayacağım. Bu testosteron seviyemi yükseltir mi? Bir de sakalım az çıkar mı?

CEVAP Prolaktin hormonu yüksekliği hipofiz dokusundaki bir fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir, çekilen filmler neticesi ameliyat veya ilaç tedavisi yapılır. Prolaktinin yükselmesi erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını bozduğundan başta libido, yani cinsel istek olmak üzere erkeklik hormonuna bağlı fonksiyon ve vücut özelliklerini olumsuz etkileyecektir. Tedavi sonucu her şey normale dönecektir. Endişe etmeyiniz ve doktorların tavsiyelerine uyunuz.

SORU: Meme uçlarım şişiyor 21 yaşındayım. Erkekler ergenlik çağına girince meme uçları şişiyormuş. Ergenliğe girince meme uçlarım şişti. Ama bir türlü inmedi. Bu rahatsızlığı giderbilmem için ne yapmam gerekiyor? Çok sıkıntı çekiyorum. Doktora gitmedim. Bunun ilaçla tedavisi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP Erkeklerde memelerin büyümesine jinekomasti adı verilir. Ergenlik çağında erkek çocuklarda sizin de bahsettiğiniz gibi memelerde geçici bazı değişiklikler görülebilir. Durumunuzun genetik yapınızdan mı kaynaklandığını ya da endokrinolojik yani vücudun iç salgı bezlerinden mi kaynaklandığını öğrenmek için tercihen endokrinoloji konusunda uzman bir iç hastalıkları doktoruna başvurarak tetkiklerinizi yaptırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder