Prof. Dr. Derin Kösebay Erken teşhis edilirse...
HABERİ PAYLAŞ

Erken teşhis edilirse...

Dış gebelikte bebek rahim dışında gelişiyor ve bir süre sonra kadın ağrı ve iç kanamayla acilen hastaneye başvuruyor. Çare: Ameliyat. Ama erken teşhis edilirse kanser tedavisinde kullanılan bir ilaçla dış gebelik sonlandırılıyor...

Dış gebelik mi geçiriyorum?

25 yaşında, 1 yıldır evliyim. Adetim 25 gün gecikti. Doktora gittim, gebelik testi yapıldı. Doktor rahim içinde bebeği göremedi. Dış gebelikten şüpheleniyorlar. Ne yapmalıyım?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, benim de aklıma dış gebelik geliyor. Nedir dış gebelik? Normalde rahim içine yerleşip gelişmeye başlaması gereken döllenmiş yumurtanın rahim dışında gelişmeye başlamasıdır. Dış gebelikleri en sık olarak rahim kanalı içinde görürüz. Rahim dışında yerleşen gebelik ürünü giderek büyür. Rahim adelesi genişlemeye uygun olduğundan 3-4 kiloluk bebekleri içinde barındırabilecek kadar genişleyebilen kuvvetli bir koruyucu bölüm oluşturur. Halbuki bebek rahim dışına yerleşirse bulunduğu ortam bu kadar genişlemeye uygun olmadığı için aşırı gerilmeden yırtılır. Aniden bıçak saplanır gibi ağrı ve iç kanama ile kadın hastanaye kaldırılır. Bu durumda yapılacak şey ameliyattır. Sizinki gibi erken vakalarda durum uygun olursa kanser tedavisinde kullanılan ilaç verilerek dış gebelik bitirilir.

Haberin Devamı

Canı yanıyormuş

5 yıllık evliyim. Eşimin rahminde 2 kitle var ve kanaması oluyor. Canının yandığını söylüyor. Anlayış gösteriyorum ama nafile. Acaba bu nasıl tedavi edilebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sizin anlayışla olmanız, eşinizin durumunu düzeltmeye yetmez. Eşinizin kadın doğum uzmanının tedavisine ihtiyacı var. Ağrıdan şikayet eden birinin problemi vardır. Önce ağrının nedeni araştırılıp tedavi ondan sonra düşünülür. Umarım, kısa sürede şikayetler son bulur.

Tüpler tıkanır mı?

2 yıl önce sağ yumurtalığımdan 5cm’lik seröz kistadenom alındı, patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, karın içine girilen her ameliyatta bahsettiğiniz yapışıklıkların olması muhtemeldir. Bu hastalığın cinsine (Kanser veya iltihabın olmasına göre değişir) ayrıca kişinin dokularının verdiği cevaba göre de değişir. Ameliyat yerinin ne kadar büyük açıldığı, ameliyatın ne kadar sürdüğü ile de ilgili olabilir. Belki kapalı ameliyetlarda (Laparoskopik ) yapışıklıklar daha az olabilir ayrıca burada da ameliyatı yapanının dokulara saygılı olmasının rolü de vardır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder