Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte daha çok görülüyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte daha çok görülüyor

Haberin Devamı

Mantar vücut direnci azaldığı zaman ortaya çıkabilen bir enfeksiyon. Gebelik sırasında anne adayının vücut direnci düştüğü için mantar daha sık görülüyor. Telaşa gerek yok, mantar bebeğinize geçmez, gelişimini de etkilemez

FSH çok yüksekmiş

Bir kez başarısız tüp bebek denemem oldu. Bir tane de dondurulmuş embriyom var. Şu anda tahlillerimi size yazıyorum. Tüp bebek tedavisine başlayamıyoruz. FSH çok yüksekmiş. Hiçbir zaman tedaviye devam edemeyecek miyim? FSH’yi düşürmenin bir yolu yok mu? CEVAP Değerli okuyucum, gerek AMH gerek FSH değerlerinize baktığımda malesef yumurtalık rezervinizin epey azaldığını anlıyorum. FSH 15’in üzerine çıktığında genellikle tüp bebekle bile gebelik ihtimali çok azalmaktadır. Size önerim, elinizde kalan tek embriyonuzun kalitesi iyiyse bunu denemenizdir. FSH 20’lerdeyken yapılmış olan tüp bebek tedavisiyle paranızı sokağa atmış olursunuz. FSH hormonun yükselmesi sizin tamamen yumurta rezervinizle ilgili. Yumurtalık rezervinizin yaşlanma hızı genetik olarak belirlendiğinden tüm dünyada şu andaki mevcut tıbbi yöntemlerle ne yazık ki bunun tedavisi bulunmamaktadır.

Mantar başıma dert


29 yaşındayım, yeni hamile kaldım. Çok mutluyum ama mantardan yana dertliyim. Ben sık sık mantar olurdum. Şimdi de başladı. Acaba bunun kesin tedavisi yok mu? Bebeğime bir zarar verirse diye korkuyorum. Acaba düşük yapmama neden olur mu? CEVAP Değerli okuyucum, mantar vücudun fırsatçı bir enfeksiyonu olup vücut direnci azaldığı zamanlar daha sık ortaya çıkar. Gebelik de vücut direncinizi azaltan bir durum olduğundan mantar görülme ihtimali artar. Mantar size kaşıntı ve yanma gibi rahatsız edici bir durum yaratsa da bebeğinize geçmez ve ona zarar vermez. Tedavideki amaç sizi rahatlatmaktır yoksa bebeğinize geçişi engellemek değildir. Dar kıyafetler, pamuk olmayan iç çamaşırlar giymeyin. Tuvalette o bölgenin temizliğini, yaparken önden arkaya silip mutlaka kuru kaldığından emin olunuz. Mantar ıslak ortamları daha çok sever. Düşüğe kesinlikle sebep olmaz, içiniz rahat olsun.

Histeroskopi nasıl bir şey?


28 yaşındayım ve başımdan 4 kürtaj geçti. 8 haftalık bebeğimi kalbi durduğu için aldırmak zorunda kaldım. 9 aydır düzenli adet olmama rağmen adet miktarım çok azaldı. Hormon testi yaptırdım. 3 ay östrojen hapı kullandım, nafile. En son histeroskopi yapılacak. Yapılması gerekir mi bir de nasıl bir ameliyattır? CEVAP Değerli okuyucum, kürtajdan sonra en sık görülen sorun rahmin iç tabakasında oluşan zedelenme ve yer yer yapışıklıklardır. Bunu anlamanın en iyi yolu öncelikle rahim filmi çektirmektir. Bu film sayesinde varsa yapışıklıklar görünür. Yapışıklıkları gidermenin yolu da histeroskopi dediğimiz rahim içine kamerayla girilerek bakılması ve makasla görünen tüm yapışıklıkların giderilmesi işlemidir. Deneyimli ellerde yapılması gerekir. Sonrasında hormon kullanarak bu yapışıklıkların tekrar oluşmaması hedeflenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder