Prof. Dr. Derin Kösebay Hormon testinde değişiklik olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormon testinde değişiklik olabilir

Ağrılı adet gören veya düzensizlik yaşayanlar doktora başvurduklarında bazı testler yapılarak teşhis konulur. Polikistik over sendromu olan kadınlarda yapılan hormon testlerinde ise ufak tefek değişiklikler görülebilir

Tüp bebekte risk fazla mı?

Çocuğumuz olmuyor. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Ama çevremizden duyduğumuz kadarıyla tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de kullanılan ilaçların yan etkileri ileride kötü hastalıklara neden oluyormuş. Bu doğru mudur?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tüp bebek tedavisinde başarı şansı hiçbir yerde yüzde 100 değil. Gebe kalma oranı her merkezin farklı olsa da yüzde 40 civarında. Gebe kalanlardan da düşük yapanlar olabiliyor. Burada önemli olan tüp bebek yapılmasa gebelik şansı sıfır olan biri için yeni bir gebelik ümidinin olmasıdır. Ben inanıyorum ki gebelik şansı yüzde 1 bile olsa bu ufak ümit için bile tedaviye koşacak pek çok çift vardır. Tüp bebek tedavisinin yan etkilerine gelince; bu konuda en çok kullanılan ilaçların ileride yumurtalık kanseri yapma riski tartışıldı. Bugünkü bilgilerimize göre bu konuda korkulacak, kanıtlanmış bir veri yok. 2-3 deneme güvenli şekilde yapılabilir.

Çocuk istiyorum

26 yaşında, 4 aylık evli kadınım. Adet sancılarım ve akıntılarım için özel bir doktora başvurduğumda, hormon testinde testosteron 79 çıktı. Bana yüksek olduğu söylendi. Polikistik over kisti ve iltihap olduğu belirtildi. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum. Bunlar bana engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, “Hormon tahlili yapıldı ve testosteron yüksek bulundu” diyorsunuz. Testosteron yani erkeklik hormonu ve yüksek değerlerde olması önce tüylerde artışla kendini gösterir. Sizin testosteron miktarınız çok yüksek sayılmaz. Ayrıca bu hormon yüksekliğine bağlı şikayetiniz olduğunu da söylemiyorsunuz. Bence yumurtalıktan çıkan hormonları ve testosteronu tekrar ölçtürün. Bu hormon değerleri ile ağrılı adet görme arasında pek ilişki yok. Polikistik over teşhis edildiyse hormon değerlerinde ufak değişiklikler olabilir. Bunların hepsinin tedavisi var. Çocuk sahibi olmanızı engelleyici bir durum olduğunu sanmıyorum.

Haberin Devamı

Neden ilaç alıyorum?

29 yaşındayım, 1 yıldır korunmuyoruz ama gebe kalamadım. Doktora gittim. İkinci gün sonra kan alıp test yaptılar ve “Yumurtlaman çok yüksek” dediler. Bir ay kullanmam için bir ilaç verdiler. Neden bu ilacı kullanıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, verilen ilaç muhtemelen prolaktin denen hormonun yüksek olmasından kaynaklanıyor. Eğer hakikaten bu hormon yüksekse gebe kalmamanızın nedeni bu olabilir. Prolaktin hormonu normal seviyelere gelince çoğu kere gebelik kendiliğinden oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder