Prof. Dr. Derin Kösebay İlacı bırakınca sorun başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlacı bırakınca sorun başlıyor

Yumurtalıklardaki fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan polikistik over sendromunun tedavisinde doğum kontrol hapı kullanılıyor ve adetler düzenleniyor. İlacı çocuk isteyene kadar bırakmamak gerekiyor. Çünkü bırakılınca yeniden sorunlar başlıyor

Gebe kalmak için ne kadar beklemeliyim? 30 yaşındayım. Bebeğin kalp atışları durduğu için kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtajın üstünden 40 gün geçti. Adet gördüm. Doktorum kürtajın çok başarılı geçtiğini, istersem adet sonrası gebe kalabileceğimi söyledi. Başka bir doktor “2-3 ay korun” dedi. Gebe kalmak için ne kadar beklemeliyim?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yaşınız normal doğum yaşı. Yani acelenizin olmaması gerek. Ben hemen gebeliği deneyin fikrine pek katılmıyorum. En az 3 ay korunduktan sonra gebeliği denemeniz daha uygun. Vücuttaki gebeliğe ait değişiklikler tam geçmeli, psikolojik açıdan biraz dinlenmeli ve ondan sonra yeni bir gebeliği düşünmelisiniz. İyi şanslar diliyorum.

Hayat boyu ilaç mı içilir? 26 yaşındayım, adet düzensizliği için doktora gittim ve polikistik over teşhisi konuldu. Bu ay doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Doktora “Ne zamana kadar kullanacağım, ne zaman geçer?” diye sorduğumda doktor “Bebek isteyene kadar” dedi. Bu hastalığı ömür boyu çekecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, polikistik over hastalarının tedavisinde kullanılan doğum kontrol hapları yumurtalıkların fonksiyonlarını bir ölçüde düzene sokup gereksiz birçok ufak folikül kistlerinin oluşmasını önleyerek yumurtalıkları bir anlamda korur. Ayrıca erkeklik tipi hormonların salgılanmasını önler ve bu şekilde tüylenmede azalma olur. Adetler düzene girer. Bu tedavi devam ettiği sürece durum stabil kalır. Ama ilaç bırakılırsa birkaç aydan sonra şikayetler yine başlayabilir.

Rahim ağzında yara var 5 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Ama yeniden muayene olmadım. Bu hastalık hakkında da hiç bilgim yok. Tedavisi nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kürtaj olan pek çok kadın rahim ağzında yara olduğunu ifade ediyor. Biz hakiki yara denecek değişiklikleri böyle sık görmüyoruz. Rahim kanalını döşeyen epitel rahim ağzını döşeyen epitelden farklıdır. Bazen bu epitel rahim ağzından görülebilecek şekilde yer değiştirir ve buna yara diyenler de vardır. Bu aslında normal fizyolojik bir olaydır. Rahim ağzındaki değişiklikleri vajinal smear alarak ve gerektiğinde biyopsi yaparak değerlendiriyoruz. Önemli olan hücre düzeyindeki değişikliklerdir. Bence siz smear aldırın ve sonucu doktorunuza veya bize sorabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder