Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kanser riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kanser riski artıyor

Karın içinde veya kasıkta kalan, çocuklukta fark edilmediği için torbaya indirilemeyen yumurta sorun yaratır. Sperm üretemez ve kanser riski yüksektir. Bu yüzden ameliyatla alınması en uygun yoldur

[[HAFTAYA]]

SORU: Torbaya alınamaz mı?

22 yaşındayım. Sol tarafta inmemiş testis var. Ben askerim, ameliyat için gün aldım. Sperm tahlili sonuçlarım normal çıktı. Doktor “Testis çürümüş almamız gerekiyor” dedi. Ben “İnmemiş olanı torbaya alalım” dedim. Israrla alması gerektiğini söyledi. Torbaya alsak gelişir mi? Alınsa diğerine zararı olur mu? Eğer alınırsa tek testis döllenmeye yeterli olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

22 yaşına kadar karın içinde veya kasıkta kalan yumurta sperm üretmediğinden ve kanser riski yüksek olduğundan dolayı, diğer yumurtanızın da normal olduğu göz önünde tutularak ameliyat ile alınmalıdır.

SORU: Geciktirici spreylerin yan etkisi var mı?

İki sorum olacak: 1) Geciktirici sprey ya da prezervatiflerin herhangi bir yan etkisi var mı? 2) Piyasada hangi markalara güvenebiliriz?

CEVAP

Geciktirici sprey ve prezervatifler cildi uyuşturan maddeler içerir ve bazı kişilerde erken boşalma sorununa kısmi olsa da çözüm sağlayabilirler. Çoğu kişi ise bu yöntemlerden fayda görmemektedir. Uygun kişilerde bazı tetkikler de yaparak özellikle yeni geliştirilen ilaçları kullanarak erken boşalma sorununu halletmek günümüzde büyük oranda mümkün hale gelmiştir. Henüz ülkemizde üretilmeyen en yeni erken boşalma ilacını hastalarımız yurt dışından posta veya dostları vasıtası ile getirtebilmektedir.

SORU: Belsoğukluğu yüzünden kısır olur muyum?

22 yaşındayım. 1 yıl önce belsoğukluğuna yakalandım ve tedavi oldum. Belsoğukluğu geçirenler kısır oluyormuş. Bu doğru mu?

CEVAP

Cinsel ilişki ile kapılan hastalıklardan korunmak çok önemlidir. Eğer bu şekilde bir hastalık kapılmış ise birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede çoğunlukla, akıntı, idrar yolunda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu hastalıklar kişide belirti yapmadan da o kişiyi taşıyıcı haline getirebilir (portör). Bu tip ön idrar yolunda başlayan hastalıkların en kısa zamanda laboratuvar tetkiki ile tanısını koyup uygun ilaçlar ile tedavisi gereklidir. Kulaktan dolma veya tetkik yaptırmadan alınan ilaçlar hastalığı ortadan kaldırmayabilir, sinsi hale sokarak ilerlemesinin farkına varılmamasına da neden olabilir. Kısırlığa neden olabilir Bu durumda idrar yolunda arkaya doğru ilerleyen hastalık prostat bezinin içine girebilir hatta yumurtalara dek inebilir. Bu gibi durumlarda ağır ateşli prostat iltihabı tablosu veya kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Prostat iltihapları tedaviye bazen çok dirençli olup yaşam boyu tam bir iyileşme sağlanamayabilir, hastalık zaman zaman nükseder, alevlenmeler göstererek ve sürekli bir huzursuzluk kaynağı yaratarak kişiyi bezdirir. Her belsoğukluğu yaşayan kısır olacak diye bir şey yoktur. Fakat herhangi bir cinsel yol ile bulaşan hastalık doktora gidilerek gerekli tahliller yaptırılıp doğru şekilde tedavi edilmez ise kısırlık sebebi olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder