Prof. Dr. Derin Kösebay Risk varsa daha sık doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Risk varsa daha sık doktora gidin

Kadınlara yılda bir kez jinekoloğa başvurmalarını muayene olup smear testi yaptırmalarını ve mamografi çektirmelerini öneriyoruz. Ailede yumurtalık ya da meme gibi kanserler görülüyorsa bu kontroller sıklaşmalı...

[[HAFTAYA]]

Meme kanseri için risk var mı?

54 yaşında ve 5 senedir menopozdayım. Ailedeki kadınlarda meme kanseri görülüyor. Bana da meme kanseri teşhisi konuldu. Kızlarım da risk taşıyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, meme kanseri genetik geçişli bir hastalık. Ailede özellikle birinci derecede akrabalarda birden fazla meme kanseri olması, hastalığın ortaya çıkması riskini arttırıyor.

Haberin Devamı

Yaşları genç de olsa en az senede bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri (Bu muyenede memeler de incelenmeli) ayrıca meme ultrasonu yaptırmaları şart.

35 yaşından sonra bu muayeneler 6 ayda bir yapılmalı. Bunun dışında BRCA1, BRCA2 genlerinin mutasyonları araştırılabilir (epey pahalı bir test) BRCA1 ve 2 gen mutasyonu olanların meme kanserine yakalanma riski yüzde 80, yumurtalık kanserine yakalanma riski ise yüzde 50 civarındadır.

Bu testlerin uygulanması bu kadar genç birinin ömrünü kanser olacağım korkusu ile geçirmesine neden olacağı için tartışmalıdır.

İlacı kullanayım mı?

33 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Adet düzensizliğim var. Ayrıca tiroid tedavisi görüyorum. Prolaktin hormonum yüksek çıktı. Hormon tedavisi öneriyor. Jinekoloğa da gittim.

Hormon ve diğer tahlillerim normal çıktı. Doktorum ilaç verdi ve ölçümler için adetimin 3’üncü günü gelmemi istedi. İlacın erken menopozda kullanıldığını öğrendim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tiroid hormonlarınızın iyi takip edilmesi lazım. Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar normalden az olursa da, çok olursa da vücutta pek çok bozukluğa ve hormonal dengesizliğe neden olabilir.

Doktorunuzun verdiği ilaç progesteron hormonu içeriyor. Bu hormon menopoz öncesi dönemde tek başına ve menopozda estrojen hormonu ile birlikte kullanılabilir.

Ayrıca hormonal dengesizliklerde her yaşta kullanılabilen bir ilaçtır. Doktorunuz gerekli gördüğüne göre bence kullanmanızda hiçbir sakınca yok.

Haberin Devamı

Neden bir daha adet görmedim?

16 yaşındayım. Daha önce 3 defa adet gördüm ama aradan bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen hâlâ dördüncü adetimi görmedim. Acaba bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet görmeye başlayan genç kızlarda zaman zaman adet düzensizlikleri olabilir. Hormonların tam oturmasına kadar bu düzensizlikler devam edebilir.

Adet görmemenin daha ciddi nedenleri de olabilir. Rahimdeki anomaliler, geçirilen enfeksiyonlar, beyindeki hipofiz bezindeki urlar gibi. O halde yapılacak şey kadın doğum uzmanına gitmek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder