Prof. Dr. Derin Kösebay Stres ve ilaçlar bu hormonu yükseltir
HABERİ PAYLAŞ

Stres ve ilaçlar bu hormonu yükseltir

Prolaktin hormonunun yüksekliği adetleri durdurabiliyor, memeden süt gelmesine neden oluyor. Bu hormonun yükselmesinde tiroid sorunları, bazı psikolojik haplar, aşırı stres büyük rol oynuyor. İlaçlarla her şeyi düzene sokmak mümkün...

Prolaktin yüksek çıktı

40 yaşındaym, 1999’da hipofiz adenomu ameliyatı oldum. O ameliyattan sonra adetlerim düzeldi. Bu ay az adet görünce menopoza mı giriyorum diye test yaptırdım. Aynı zamanda hamile kalmak için uygun zaman mı diye de sordum. Prolaktin hormonum yüksek çıktı. Size test sonuçlarımı yazıyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bildiğiniz gibi prolaktin hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanır. Bu hormonun normalden fazla salgılanması, adetlerin gecikmesine, (Prolaktin çok yüksek değerlere çıktığında adetlerin tamamen kesilmesine), adet öncesi sıkıntıların daha fazla hissedilmesine, meme ucundan sütümsü bir sıvının gelmesine neden olur. Prolaktin hormonun neden fazla salgılanır? Hipofiz bezinin fazla çalışması veya adenom denen iyi huylu urun olması, bazı psikolojik bozukluklarda kullanılan ilaçların etkisiyle, tiroid hormon fonksiyonunun bozulmasıyla, aşırı stres ve gerginlik hallerinde artar. Değerin 80-100 ng/ml üzerine çıkması daima hipofizde adenomum varlığını düşündürür. Sizin değerlerinize bakınca evet prolaktin hafif yüksek, FSH hormonu ise (yumurtalıklardaki folikülleri uyaran hormon. Bunun yükselmesi menopoz işareti sayılabilir) normal değerlerde. Bunlara bakarak menopozdan söz etmek şimdilik mümkün değil. Birkaç ay sonra bu hormon değerlerinize yeniden baktırın.

Kaç yaşına kadar kullanabilirim?

36 yaşında bir kadınım. 6 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabiliriz? Bir sınırı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının yan etkileri arasında tansiyon yükselmesi, pıhtılaşma faktörlerinde değişiklikler (özellikle sigara içenlerde) yaptığı bilinmektedir. Bu bilgiler çerçevesinde 40 yaşından sonra kullanılması tavsiye edilmemektedir. 35-40 arası grupta ise kadının doktor tarafından değerlendirilmesinden sonra kullanılması uygun gözükmektedir. O halde siz de gerekli kontrolünüzü yaptırdıktan sonra bana sorduğunuz soruyu bir kere de doktorunuza sormanız iyi olur.

Haberin Devamı

İlaç içmem tehlikeli mi?

7 yıldır evliyim. Hep doğum kontrol hapı alarak korundum. Aynı zamanda sigara da içiyorum. Ne gibi tehlikelerle karşı karşıyayım? Doğum kontrol hapını ne kadar süre daha kullanabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 7 yıldan beri doğum kontrol hapı kullanıyorsunuz. Doğum kontrol hapları uzun süre kullananlarda tansiyon yüksekliği, karaciğerde ufak sorunlar ve pıhtılaşma faktörlerinde değişikliklere neden olabilir. Özellikle sigara içenlerde pıhtılaşma faktörlerindeki değişiklik damarlarla ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenle doktor kontrollerini yaptırın. Muayene sonucunda korunma yönteminizi değiştirmeniz istenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder