Dr. Ender Saraç Su içmeden diyet yapılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Su içmeden diyet yapılmaz

Haberin Devamı

Bugün size klasik diyet bilgilerinin yanı sıra yeni gelişmeleri de aktarıyorum. Dün nasıl ki piyasaya çıkacak hazır ve sağlıklı kahvelerin bilgisini verdiysem bugün de yine yeni çıkan doğanın mucizelerinden biri olan kırmızı reishi mantarının kullanımıyla ilgili veriyorum. Zayıflamaya çalışırken su içmeyi unutmayın ve önerilerime uymaya çalışın.

Günde 2.5 litre su için
Diyetlerin olmazsa olmaz kurallarından birisi de bol miktarda su içmektir. Bu su tercihan kışın sıcak, yazın ise ılık olmalıdır. Suyun bir kere kaynamış olması dahi yeterlidir. Sıcak suyu bolca içebilmenin en iyi yolu iyi bir termos edinmektir.

Bu şekilde gün boyunca temiz ve kaliteli sıcak su içme şansınız olacaktır. Özellikle diyetin ilk günlerinde bilinçli beslenme ve egzersizle birlikte vücut toksin atmaya başlar. Toksin atabilmek için bol su içerek böbrekleri ve bağırsakları çalıştırmak gerekir.

Bol miktarda içilen su, dokuların daha iyi beslenmesini sağlar, ve susuz kalmasını önler. Aynı zamanda diyetlerde sık görülen kabızlık sorununa karşı da kısmen koruyucudur.

Cilt güzelliğiniz, sağlıklı arınma ve genel olarak sağlığınız için diyet sırasında günde 2.5 litre kadar ılık sıcağımsı su ve bitki çayı içmeyi alışkanlık haline getirin.

Bu kurallara uyan kilolardan kurtulur...
ACI: Yeşil biber olabilir ancak pul biber olmamalı. Zencefil - et yemeklerine, zerdeçal- sebze yemekleri, bulgur pilavı, kepekli makarnaya konulabilir. Ayrıca soğan ve sarımsak da acı etkisine sahiptir. İlk tercihleriniz yeşil sivri biber ve zencefil olsun.

SICAK: Yemekler sıcak, yoğurt, süt ve peynir oda ısısında, ılık olarak tüketilecek. Hiçbir zaman aşırı buz gibi soğuk yiyecek ve içecekler içilmeyecek.

KIZARTMA YOK: Sebze yemekleri buharda, fırında veya haşlama olabilir. Et yemekleri ızgara, fırında, buğulama, sote olarak yapılmalı.

YEMEK SIRASINDA SU İÇİLMEMELİ: Yemeklerden 30 dakika önce veya sonra içilmeli.
Çok susarsanız 1-2 yudum çok soğuk olmayan su içebilirsiniz.
Rezene-yasemin- yeşil çay gibi hazmettirici çayları ise yemek sırasında da şekersiz olarak içebilirsiniz.

Öğün aralarında olmak üzere, günde 2.5 litre sıcak su tüketilmesi (yaklaşık 10-12 bardak) çok önemli. Çok terleyen biriyseniz o zaman daha ılık içebilirsiniz.

REZENE: 2-3 fincan. Form çayları veya tariflerini verdiğim beşi bir yerde çayı: 2 fincan.

YEŞİL ÇAY: 4-5 fincan. Bu miktarları toplamda içeceğiniz sıcak sudan düşebilirsiniz.

PROTEİNLER: Yoğurt, süt, peynir, yumurta, kırmızı et, tavuk, hindi ve balık. Genelde karbonhidratlarla, ekmek, makarna, pilav, patates ve hamur işlerini proteinlerle aynı öğünde tüketmemeye gayret edin.
Günde 3 ana öğün ve 4 ara öğün olmak üzere toplam 7 öğün yemek yiyin.
Bir öğünde 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağı kullanın.
Bir günde 2 -3 tatlı kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı) tüketin.
Gece, yoğurt ve peynir gibi sütün mayalı gıdalarının pek yemeyin.
Rafine (işlenmiş) gıdaları tüketmemeye çalışın ya da çok az tüketin.

Peki rafine gıdalar hangileri?

Beyaz undan yapılan börek, makarna, beyaz ekmek, kek, pide, beyaz pirinç, beyaz şeker, beyaz ekmek. Ayrıca bu rafine gıdalar dışında da konserve gıdalar, salça, hazır gıdalar (çorba, puding, salça, sirke vb), her türlü alkollü içki de çok az tüketilmeli.
Kola, meşrubat (diyet olanlar dahil) çok az içilmeli.
Fazla miktarda siyah çaydan, kahveden, meyve suları, tereyağı ve margarinden de uzak durmak gerekiyor.
Çok tatlı sulu meyveleri de az tüketmenizde yarar var. Tamamen kısıtlamayın ama az olsun.

EGZERSİZ YAPIN: Sabah saat 06:00-10:00 arası veya akşam saat 18:00-22:00 arası. Yürüyüş 1 saat, yüzme yarım saat, ağır egzersiz yarım saat yapılmalı.
Hangi sebzeler ve meyveler genelde az tüketilmeli? Kök sebzelerden patates ve havuç (nişastalıdır), mısır.

DOMATES: Çiğ ve çok fazla tüketildiği taktirde mide asidini artırarak, sindirimi yavaşlatır. Canınız çok çekerse aşırıya kaçmadan tüketilebilir.

SALATALIK: Salataların içine konulmadan, kabuklu olarak, ara öğün şeklinde tüketilmeli.

MANTAR ÇAYI KANSERE KARŞI KORUYOR
Kırmızı reishi tıp dünyasında bilinen ismiyle Ganoderma Lucidum mantarı son yıllarda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve kansere karşı koruyucu olarak çok dikkat çekmeye başladı.

Çin’de geleneksel tıp tarihi kayıtlarında 2 bin yıllık bir geçmişi olan bu mantar Çin asilzadeleri tarafından uzun yaşamak, sağlıklı olmak için kullanılırmış. Japon kültüründe de reishi mantarı tarifleri var.

Yüksek kolesterol ve şeker için de kullanılıyor

Çinli doktorların özellikle kemoterapi ya da radyasyon alan, kolesterolü, şekeri yüksek olan, karaciğerinde toksin olan, uyku sorunu, zihinsel sıkıntıları bulananlar için kullandığı bu mantar gözlemlerime göre diyet yaparken bağışıklık sistemi çöken ya da sık hastalananlar için de yararlı.

Ülkemizde de Avrupa’nın en büyük kırmızı reishi mantarı üretim tesisi Kastamonu-Bozkurt’ta kuruldu. Bu mantarın bileşenlerinin daha verimli kullanılması için ortalama 6 gramlık kuru ekstrelerin 1 litre suda yarım saat kaynatılması gerekiyor.

Bu çay sabah ve akşam birer bardak içildiğinde karaciğerin toksinlerden arınmasında, vücuttaki bazı kronik hastalıkların iyileşmesinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde, kansere karşı korunmada veya kanser tedavisi sırasında yardımcı olarak olumlu bir etkisi yapıyor.

GÜNÜN MÖNÜSÜ
Kalkınca 1 bardak ılık ballı limonlu su için. Bal yarım tatlı kaşığını, limon 8-10 damlayı geçmesin, su ılık olmalı.

KAHVALTI

Yarım sokak simiti
3 parmak taze dil peyniri
Bol maydanoz. Üzerine limon sıkılacak ve saplarıyla birlikte yenecek.

ARA

1 yeşil elma.

ÖĞLEN

3 yumurta beyazı ve bir sarıdan bol maydanozlu, taze kaşarlı omlet
1 söğüş domates

ARA

2 tane zencefilli, tarçınlı diyet kurabiye.

ARA

2 tane salatalık. Soğuk olmasın ve kabuklarıyla beraber tüketin. Üzerine çok tuz serpmeyin. Tuzsuz yerseniz daha iyi olur.

AKŞAM

1 porsiyon yağsız kıyma ile yapılmış semizotu
3 kaşık erişte
Söğüş sivri biber, salatalık, roka ve tere ile yapılmış yeşil salata

GECE

1 kase çilek.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder