Prof. Dr. Derin Kösebay Test yaptırıp önlem alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırıp önlem alabilirsiniz

Haberin Devamı

Rahim ağzındaki değişiklik ya da yaraların durumunu görmek için smear testine başvurulur. Bu testin sonucuna göre doktorunuz tedaviyi planlar. Unutmayın, yılda bir kez smear testi yaptırmak tehlikeli hastalıkların önüne geçebilir

Tüylenmenin tedavisi var mı?

26 yaşında, evli kadınım. 6 senedir yüzümde aşırı tüylenme var. Bu tüyler sert ve siyah. İlk çıktığında hormon testi yaptırdım ama temiz çıktı. Sizce tekrar yaptırmalı mıyım? Bunun bir tedavisi var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, aşırı tüylenme hormonal bozukluğun bir belirtisi. Tüylerdeki artışın nedenini ararken yumurtalık, böbrek üstü bezi, tiroid, hipofizin değerlendirilmesi de gerekebilir. Aşırı tüylenmelerde (erkek tipi) genellikle vücut tüylerinde de artış olur. Sizin belki tekrar muayene olmanız ve hormon tetkiklerini yaptırmanız gerekecek.

[[HAFTAYA]]


Rahim ağzında yara ileride kötüye gider mi?

32 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Genel bir kontrol için doktora gitmiştim. Doktorum rahim ağzında küçük bir yara olduğunu söyledi. Smear aldı. Bu yara ileride kötüye gidebilir mi? Ne yapmam lazım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum sonrasında rahim ağzı kanalını döşeyen epitelin yerini değiştirmesi sonucu yara görüntüsü verebilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Rahim ağzında hakiki bir hücresel değişiklik varsa (smear bu değişikliği gösterecektir) çıkan sonuca göre gereken tedavi planlanır. Bu arada kolposkopi muayenesi de rahim ağzındaki yara gibi görüntünün değerlendirilmesinde kullanılabilir. Rahim ağzındaki problem hücresel değişiklik bile olsa bunun kanserleşmesi yıllar alacağından endişe etmeden gereken muayeneleri ve tedaviyi yaptırmanızı öneriyorum.

Anne olabilir miyim?

36 yaşındayım, evli değilim ama 20 senedir memelerimden süt geliyor. Prolaktin yüksek çıkmıştı. Over kist oluşumu da çok sık tekrarlıyor. Gebe kalabilir miyim? Prolaktin yüksekliği bu duruma engel mi? Ayrıca bu ara şiddetli meme ağrısı çekmekteyim. Elime sürekli bir şeyler geliyor. Böyle olunca süt gelmesi de durdu. Evlenmek üzereyim. CEVAP Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonunun yüksek olması hipofiz bezinde aşırı hormon salgılanması nedeniyle oluşuyor. Psikolojik bozukluklar için kullanılan ilaçlar, sedatifler (sakinleştiriciler), aşırı stres, tiroid bozukluklukları ve hipofiz bezinde adenom denen iyi huylu urların bulunması bu hormon miktarını artırıyor. Prolaktin seviyesi yükselince memelerden süt gelmesi, adet düzensizlikleri hatta adetin durması, baş ağrıları, memede aşırı hassasiyet ve gebe kalamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hipofizin gerekirse tomografisi çekildikten sonra gerekli ilaçlar verilerek hormon seviyesi normale döndürülebilir. Gebe kalmak isteyen biri de rahatlıkla anne olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder