Prof. Dr. Derin Kösebay Yaralar tedavi edilebilir ama...
HABERİ PAYLAŞ

Yaralar tedavi edilebilir ama...

Haberin Devamı

Rahim ağzındaki yaraların erken teşhisinde smear testi çok önemli. Bu yaralar ilaçlar yardımıyla rahatlıkla tedavi ediliyor. Ama hijyen kurallarına uyulmazsa ya da enfeksiyon alınırsa rahatsızlık tekrarlayabilir

Talasemi hastasıyım hamile kalabilir miyim?


26 yaşındayım, 2 haftalık evli kızım. Benim sorunum talasemi hastası olmam. Evlenmeden önce sağlık kontrolünden geçerken doktor “Hamile kalırsan sürekli doktor kontrolünde olman lazım” demişti. Demir eksikliğim var, değerlerim çok düşük. Eğer hamile kalırsam ne gibi sorunlarım olabilir? CEVAP Sevgili okuycumuz, hamile kalmadan hematoloğunuzla görüşüp kan durumunuzu olabilecek en iyi seviyeye çıkarın. Bu konuda tecrübeli bir kadın doğum uzmanı veya bir üniversite hastanesi prenatoloji bölümünde takip edilin. Umarım bir sorun çıkmadan bebek sahibi olabileceksiniz. Şimdiden iyi şanslar.

[[HAFTAYA]]

Neden çocuğumuz olmuyor?


4 yıllık evliyim. 1 yıldır ocuk istiyoruz. Ama şu ana kadar olumlu sonuç alamadık. Adetimde düzensizlikler var. Genelde 3-5 bazen de 7 gün erken geliyor. Hormon testleri yaptırdım, progesteron hormonu ilk testte biraz düşük çıktı. İkinci kez test yaptırdığımda “Diğerinden de düşük” dediler. Bu nedenle mi hamile kalamadım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebeliğin olmamasının hem erkek hem de kadınla ilgili pek çok nedeni var. Çocuk isteyen bir çift için gerekli bütün testler yaptırılıp bozuk olan ne ise onun tedavisi için çalışılmalıdır. Şimdi siz hormonal bir bozukluktan söz ediyorsunuz. Rahim kanalları eğer açık değilse hormonal tedavi ne kadar başarılı yapılsa da bebek olmaz. Siz hem masraf yapmış hem de gereksiz yere ilaç kullanmış olursunuz. Her şey normalse, sadece bir hormonal eksiklik söz konusu ise tedavisini bu konuda tecrübeli bir uzman kolaylıkla yapabilir. Merak etmeyin.

Yara tedavi edildi ama...

35 yaşındayım, 2 yıl önce gittiğim doktor “Rahim ağzında yara var” demişti. Gerekli testleri yaptırdığımda önemli bir sorun olmadığını, ilaçla tedavi edileceğini söylemişti. İlaçları kullandım ama bir daha da doktora gitmedim. Ailemdeki kadınlarda rahim ağzında yara ve rahimde kistler bulunuyor. Tedavi edilmesine rağmen bunların yenilemesi mümkün olur mu? Korunma yolları var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı için yapılan testlerin başında gelen vajinal smear’dir ve erken kanser tanısında kullanılmaktadır. Bu testte önemli bir şey çıkmaması sonucu doktorunuz yara gibi gözüken değişikliği ilaçla tedavi etmiş. Bence tekrar doktora gidip ilaçlar ne etki yaptı, onu değerlendirtmelisiniz. Rahim ağzındaki yaralar tedavi edilse de gerekli hijyen kurallarına uyulmazsa ya da enfeksiyon alınırsa tekrarlayabilir. Korunma yolları rahim ağzındaki yaranın tipine ve meydana geliş nedenine göre değişiktir. En azından neden bir enfeksiyon ise prezervatifle korunmanız uygun olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder