Dr. Mehmet Öz Yaz aylarının kabusu: Gıda zehirlenmesi
HABERİ PAYLAŞ

Yaz aylarının kabusu: Gıda zehirlenmesi

Haberin Devamı

Gıdaların neden olduğu en önemli 3 hastalığı inceleyeceğiz bugün. Bazen ölümcül bile olabilen bu hastalıkların belirtilerini bilmenizde fayda var. İşte başlıca gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları: Herkes gıda zehirlenmesinden korkar. Ve bu sıcak yaz aylarında gıda kaynaklı hastalık vakaları artar. Olay yerleri genellikle dışarısıdır çünkü bakteriler sıcakta en hızlı şekilde gelişir. En önemlisi de hangi bakterinin suçlu olduğunu bulup, tam olarak nasıl ve ne zaman zehirlendiğinizi bilmektir çünkü bu iyileşmenizde çok önemli rol oynar ve hatta hayatınızı bile kurtarabilir. İşte başlıca gıda zehirlenmelerini tespit etmeniz için bilgiler ve korunmanız için öneriler:

1. TİP

Belirtiler

6-12 saat içinde meydana gelir
Kusma
İshal
Karın ağrısı
Suçlu: Mayonezli makarna salatası Stafilokok basili

Gıda zehirlenmesine neden olan bu bakteri mayonez veya pasta gibi tatlı veya tuzlu yiyeceklerde ürer. Elle yapılan pişmemiş yiyecekler sıcakta gelişen stafilokok üremesinde en etkili rolü oynarlar. Yaygın belirtiler olan sulu ishal, karın ağrısı ve kusma anında oluşur, -bazen bir saatten az bir sürede- ve sanki bir tren vücudunuzda dolaşıyor gibi hissedersiniz. Stafilokokun neden olduğu mide ve bağırsak iltihabı genellikle yaşamınızı riske atmaz ama ciddi sıvı kaybına yol açar. Bu yüzden bolca sıvı, sodyum veya glukoz içeren çözeltiler aldığınıza emin olun. Basit bir ev yapımı ilaç: 1 litre suya bir çay kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı dolusu şeker ilave edin.

2. TİP

Belirtiler

12-24 saat sonra kendini gösterir
Sulu ishal
İshal 3 gün içinde kanlı hale gelir
Nadir olarak kusma
Suçlu: Domates ve marullu hamburger Koli Basili

Bu durumda, koli basili enfeksiyonu etten veya maruldan geçmiş olabilir. Koli basili virüsü büyükbaş hayvanların dışkısından bulaşır ve bakteriler etin işlem sürecinde ete bulaşabilir ve aynı zamanda ekinleri sulamak için kullanılan sulara da karışabilir. Koli basili zehirlenmesinde, bakteri yiyecek üzerinde çoğalır. Yendikten sonra son olarak ince bağırsaklara ulaşır. Vücudun bağışıklık sistemi bakteriyi yok etmeye çalışırken, bağırsak yüzeyi zarar görerek kanın bağırsak yoluna sızmasına ve böylece kanlı ishale neden olur. Hemorajik kolit olarak bilinen bu durum kan dolaşımı boyunca gezinip sepsis veya kan zehirlenmesi gibi ciddi durumlara neden olabilir. Bu korkunç gıda kaynaklı hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız acil servise başvurun.

3. TİP

Belirtiler

(24-48 saat içinde kendini gösterir)
Şiddetli karın ağrısı
Ateş Kanlı veya mukozalı ishal
Suçlu: Tavuklu sandviç Salmonella

Kümes hayvanlarının yanı sıra salmonella bakterisi sığır eti, süt ürünleri, Sezar salata sosu ve hollandez sos gibi pişmemiş yumurta içeren yiyeceklerde bulunur. İnsan veya hayvan dışkısından kaynaklanan salmonella, birçok yolla et ve yumurtaya bulaşabilir: Lağıma temas yoluyla, kümeslere doldurulup kendi dışkılarının üzerinde yaşamaya bırakılan tavukların yetişme koşulları ve hatta tavuk yumurtasının kabuğunu tutma yoluyla. Tedavi edilmediği takdirde, salmonella enfeksiyonu sindirim borusunda delikler açabilir. Ateş çıkması, virüsün mide- bağırsak yoluna kadar yayıldığı ve kan dolaşımına ulaştığını gösterir. Koli basili gibi salmonella da özellikle bağışıklık sistemi tehlikede olan gençler veya yaşlılar için çok tehlikeli olabilir. Kendinizde veya bir yakınınızda salmonella zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız antibiyotik tedavisi verecek olan doktorunuzla iletişime geçmede geç kalmayın.

Bunlardan korunmak için...

Artık bu 3 önemli hastalığı teşhis edebileceğinize göre, işi daha da ilerletin ve verdiğimiz öneriler sayesinde bu hastalıkları tamamen engelleyin. Plajda gıda güvenliği Son giren ilk çıkar. Yani soğutucunuzda ilk yiyeceğiniz şeyi en üste koyun. Soğutucu veya yiyecek çantanızı kuma yarıya kadar gömün ve şemsiyeyle koruyun. Mutfakta gıda güvenliği Yemeği hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suda 20 saniye boyunca iyice yıkayın. Etleri kasap kağıdı veya streç film gibi koruyucu paketlerle kaplayın ve çapraz bulaşmayı engellemek için buzdolabında alçak bir rafa koyun. Et, salata, vb. yiyecekler için ayrı renklerle kodlandırılmış kesme tahtaları alın. Izgarada gıda güvenliği Ucunda sensörü olan et termometresi kullanın, böylece etin içini doğru biçimde pişirebilirsiniz. Sığır etini 160, tavuk etini ise en az 165 derecede pişirin.

Bir numaralı beslenme yanlışından kaçınmak

Bir numaralı beslenme yanlışının kurbanı olmayın. Kilo vermek, yememekle alakalı değil, tok tutan ve besleyici yiyecekleri düzenli olarak tüketmekle alakalıdır. Kilo vermek isteyenler, çoğunlukla aç kalma diyetleri uygularlar. Yeteri kadar yemediğinizde, metabolizmanız yavaşlar, vücut kendini kıtlıkta hisseder ve harcadığınız kalorileri acil durum için depolamaya başlar. Peki, Doktor Öz’ün aç kalma rejimlerinden kaçınma tavsiyesi nedir? YİYİN. 3- 4 saatte bir, aşağıda yazılanlar gibi sağlıklı yiyecekler yiyin.

Kahvaltı

Vücudunuzun güne başlamak için yakıta ihtiyacı vardır ve 12 saatten fazla süre yemekten mahrum bırakıldığında metabolizma hızınız yüzde 40’a kadar yavaşlayabilir. Potasyum için bir muzla ve sütle birlikte yüksek lif oranına sahip kahvaltılık gevrek iyi bir başlangıç olacaktır.

Öğle yemeği

Tam tahıllı ekmekle birlikte 85 gram yağsız et; mesela tavuk yiyebilirsiniz. Biraz humus, yemeğinize lif, protein ve lezzet katacaktır. Doğal şeker olarak da bir adet meyve tüketin.

Akşam yemeği

Sağlıklı bir akşam yemeği 1/3 yağsız protein, 1/3 lif veya karbonhidrat olmalı ve geriye kalan kısım sebzeden oluşmalıdır. 113 gram somon, pilav ve sebzeden oluşan bir menü oluşturabilirsiniz. Gün içinde atıştırmalık olarak kuruyemiş, meyve ve yoğurt tüketin.

Dr. Öz Show Digitürk Home TV’de hafta içi her gün 13:30 ve 19:00’da.


( 17.07.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )


Sıradaki haber yükleniyor...
holder