Aytül Farquharson Zirai kimyasallar birleşip öldürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Zirai kimyasallar birleşip öldürüyor

Tabiatta doğal olarak yetiştiği şekilde, meyva ve sebzelerin sağlıklı yaşamın mihenk taşı olduğu tartışma götürmez. Ya kimyasallarla kuşatılmış sebze ve meyvalar? Günümüzün endüstriyel ziraat dünyasında sebze ve meyvalar yüzlerce çeşit kimyasalla besleniyor. Ürünleri böcek ve hastalıklardan korumak üzere kullanılan bu kimyasallar insan sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor.

Çevreciler kullanılan bu kimyasalların toksisite değerlerinin etkilerini göz önünde bulundurarak değerlendirirken, bilim dünyasının dikkati farklı bir noktada yoğunlaşıyor: Bu kullanılan yüzlerce kimyasalın insan vücuduna girdiklerinde gösterebileceği birleşik etki. Yani elmadan aldığınız kimyasalın, aynı sofrada çilekten aldığınız kimyasal ile birleşerek oluşturdugu sinerjiden doğan toksik etki!

Haberin Devamı

Amerikan Ziraat Bakanlığı’nın araştırmalardan elde ettiği bilgilere dayanarak çevrecilerin hazırladığı aşağıdaki liste sebze ve meyvaların bu kimyasallardan etkilenme düzeyine göre yapılmış. Kimyasal toksisite düzeyi arttıkça, “Organik değilse uzak durun!” tavsiyesi şiddetleniyor.

Elma: Her 10 elmadan 9’unda kanserojen bir madde olan fungisid tiabendazol bulunuyor. Her 10 elmadan 8’i ise idrar kesesi kanser tümörüne yol açtığı bilinen difenilamin ihtiva ediyor. Kalp dostu olarak bilinen elmada bunlara ek olarak, hormon sistemini bozan, nörotoksik etki yapan 40 ayrı kimyasal var.

Kereviz: Bol miktarda mineral ve potasyum içeren kerevizde 64 pestisid (böcek öldürücü) bulunuyor. Test edilen kerevizlerin yüzde 50’sinde metoksifenozid bulunuyor ki bu, fazla miktarda alındığında tamamen toksik etki yapan bir madde.

Çilek: Son araştırmalara göre kan şekerini ayarladığı tespit edilen ve yüklü miktarda C vitamini ve folat ihtiva eden çilek organik olmadığı takdirde tehlike teşkil ediyor. Tükettiğiniz her iki çilekten bir tanesinde, kanserojen olduğu bilinen fungisid var.

Şeftali: Organik olmayan şeftali 62 pestisid (böcek ilacı) artığı taşıyor. Neredeyse bütün şeftaliler karaciğere ve böbreklere zararlı olduğu bilinen fludioksonil içeriyor. Şeftalilerin yüzde 30’unda kanserojen olarak bilinen iprodiyon ve sinir-üreme sistemine zarar veren fosmet adlı kimyasal var. Şeftali A ve C vitamini ve potasyum zengini.

Haberin Devamı

Ispanak: Temel Reis organik olmayan ıspanakta 48 değişik pestisid olduğunu bilse herhalde kendine başka bir sebze seçerdi. Bu pestisidler arasında sinir sistemimize zarar verici olarak bilinenler var. Bol miktarda A ve C vitaminleri içeren, mineral ve özellikle potasyum zengini ıspanak, prostat kanserine karşı koruyucu görev yapıyor. Üzüm: Yapılan araştırmalarda üzümde 34 pestisid tespit edilmiş. Bunlar arasında envai çeşit toksine ek olarak gözleri, burnu ve deriyi irite eden fungisid siprodinil var. C vitamini zengini olarak bilinen üzüm yaşamı uzatırken kilo verme ve verilen kiloyu korumada da etkili.

Biberler: Biberlerde toplam 49 farklı pestisid var. Bunlardan 26 tanesi hormon sistemini bozucu türden ve 13 tanesi ise nörotoksik. C ve B6 zengini biberlerde 30’dan fazla karotenoid antioksidan ve yüklü miktarda mineral bulunuyor.

Haberin Devamı

Patates: Alınan örnekler patatesin 37 tane zararlı kimyasalla yüklü olduğu görülmüş. C ve B6 zengini patates aynı zamanda yüklü miktarda mineral ve potasyum içeriyor.

Yeşil salata: Toplam 51 pestisidle kimyasal yarısını açık ara önde götürüyor yeşil salata. Lif zengini olmanın yanısıra, A, C ve K vitamini zengini yeşil salata ve folat ve omega 3 de ihtiva ediyor. Maalesef organik olmayan yeşil salatanın içerdiği kimyasallar arasında ciğerlere zarar verdiği bilinen fungisid dimetomorf da var.

Yaban mersini: Aldığınız her yaban mersini kutusunda içindeki 10 meyvadan 3’ünde karaciğere ve tiroide toksik etki yapan bir kimyasal var. Araştırmalarda yaban mersininde 52 değişik tip kimyasal bulunduğu tespit edilmiş. Antioksidan zengini olan yaban mersininin hafızayı güçlendirdiği ve koruduğu biliniyor. Organik olanları ise çok daha yüksek oranda faydalı antioksidan ihtiva ediyor. Araştırmalar yukarıdaki ürünleri mümkün olduğu kadar organik almamızı tavsiye ederken, organik olarak yetiştirilmediği halde çekinmeden alıp tüketebileceğimiz sebze ve meyvaları da listeliyor: soğan, mısır, ananas, avokado, kuşkonmaz, bezelye, mango, patlıcan, kavun, lahana, kivi ve karpuz.

(30.09.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder