Sağlık Bakan'dan çocuk felci açıklaması

Bakan'dan çocuk felci açıklaması

Paylaş
Bakan'dan çocuk felci açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün çocuk felci uyarısıyla ilgili "Suriyeli misafirlerimizi konuşlandırdığımız 7 ilde polio aşısına ekim ayında başladık, 2. doza devam ettik" dedi. Müezzinoğlu, İstanbul'da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunu ise bilim kurulunun değerlendirdiğini söyledi

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nca düzenlenen 2. Beslenme ve Sağlık Yaşam Zirvesi'ne katılan Müezzinoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, "Dünya Sağlık Örgütü'nün çocuk felci uyarısı ile ilgili Türkiye'de alınan önlem var mı?" sorusuna Müezzinoğlu, "Bununla ilgili önlemler alınıyor. Suriyeli misafirlerimizi konuşlandırdığımız kamplarda ve o illerde, 7 ilde, polio aşısına yanılmıyorsam ekim ayında başladık. Sonra ikinci doza devam ettik. Sınırdan geçen Suriyelilere, yaş gruplarına göre aşılarını yaptık. İstanbul'da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunda bilim kurulumuz değerlendirme yapıyor. Kurulun değerlendirmesinden sonra gerek görürsek onu da yapacağız. Şu anda Türkiye için bölgemizde olduğu için riske karşı tedbir almak görevimiz, o tedbirleri alıyoruz" karşılığını verdi.

'MERS VİRÜSÜ İÇİN EK TEDBİRE GEREK YOK'

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, MERS virüsüyle ilgili gelişme olup olmadığı yönündeki soru üzerine, bu konunun 2 yıldır gündemlerinde olduğunu belirtti. Konunun, Suudi Arabistan'da bir kişiye MERS virüsü teşhisi konulmasının ardından yoğun olarak gündeme geldiğini anlatan Müezzinoğlu, "Son 1 aydır yeniden yoğunluk kazandı. Vaka sayısındaki artış ve ölümle sonuçlanan vakalar. Genelde MERS virüsünün bulaşma kaynağı hayvanlardan. Bu da deve, deve sütü" dedi.

Konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı'yla da görüştüklerini anlatan Müezzinoğlu, şu an için ek tedbirlere gerek olmadığını vurguladı. Müezzinoğlu, umre organizasyonu yapan şirketlere deve çiftliklerine gitmemeleri ve yolculara çiğ deve sütü ikram etmemeleri, umreye gidenlere de deve sütü içmemeleri ve hijyene dikkat etmeleri uyarısında bulunduklarını söyledi.

'HERKES DURMASI GEREKEN YERİ BİLECEK'

"Adana'da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gelen ve apandisit teşhisi konularak ameliyat olmak için bekletilen kadın hastanın, kocasının tepki göstermesi üzerine doktor tarafından hastaneden geri gönderildiği" iddiasının hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, 77 milyon vatandaşın sağlığa ulaşımı önünde engel kalmadığını kaydetti.

Hasta ve hasta yakınlarının arzularına veya onların istediği hıza göre bir tedavi yönteminin, dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Tedavinin planını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin içinden doktorlar da biz yöneticiler de çıkamayız. Hasta, hekime teslim edildikten sonra yönetimi oraya bırakmak lazım. 'Sabah geldim, saat 4 oldu. Hala niye ameliyathaneye alınmadım?' diyorsa, orada, onun bilgisi ona karar vermeye yetmez. Tetkikleri, değerlendirmesi var. Ameliyathanelerin bir planlaması var. Bunların hepsinin kararını, hasta ve hasta yakını karar verirse olmaz. O nedenle herkes durması gereken yeri bilecek. Herkes sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda duyarlılıklarını yapacak."

'VATANDAŞIN BAŞINA BEKÇİ DİKECEK HALİMİZ YOK'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İzmir'de bir kişinin vücut geliştirme ilacı kullanımı sonrasında hayatını kaybettiği iddiası var. Bu konudaki son gelişme nedir?" sorusuna, "İlaçlarla ilgili sınırlama var ama vatandaşımız bunu hekim kontrolsüz, düzensiz kullanıyorsa başına da bekçi dikecek şeyimiz yok. Bu ilaçların bulunabilmesi, reçetesiz alınabilmesi konusunda çalışmalar, tedbirler var. Bazen vatandaşımız kontrol dışı uygulamalar da yapabiliyor" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

AA