Sağlık Bebeğinize bunları yedirip hasta etmeyin!

Bebeğinize bunları yedirip hasta etmeyin!

Paylaş
Bebeğinize bunları yedirip hasta etmeyin!

Bir yaşına kadarki bebeklerin mamasına tat vermek için tuz dökmek, şeker serpmek ve emziğine bal sürmek gibi uygulamalar bebeği hastalandırabiliyor. İşte bebeğinize yedirmemeniz gereken besinler...

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm'nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, bebek sağlığı konusunda uzmanların ve anne babaların özenle üzerinde durduğu en önemli noktanın ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesi olduğunu belirtti. Bu aylardan sonra ek gıdaya geçildiği dönemde bebeklere özellikle verilmemesi gereken besinler konusunda ebeveynlerin bilinçlenmesi gerektiğini kaydeden Üstündağ, bu gıdaları şöyle sıraladı:

İnek sütü: Bağırsaklarda gizli kanama, demir eksikliği ve kansızlık yapabilir.

Tuz: Böbreklerden tuz atılımı oranı ilk bir yaşta düşüktür. Fazla tuz, böbrek yükünü artırır ve ileriki yaşlarda hipertansiyon riskine neden olabilir.

Şeker: Hiçbir besleyici değeri yoktur.

Yumurta akı: Protein yapısı nedeniyle yüksek oranda alerjik özelliği vardır. Dokuzuncu aydan itibaren azar azar denenebilir.

Margarin gibi katı yağlar: Emilimi zordur. İçerdiği doymuş yağ asitleri damar sağlığını tehdit eder.

Bal: Doğal ve çok besleyici bir gıda olmasına rağmen hem alerjik bir besindir hem de 'clostridium botulinum' adlı bir spor içerdiğinden bebeklerde çok tehlikeli olabilecek bir tür gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Çay, kahve, çikolata, kakao: Kalsiyum emilimi azalır. Çay da demir emilimini bozarak kansızlığa yol açar.

Patlıcan ve bakla: Patlıcanın besleyici değeri yoktur ve nikotin içermektedir.

Kabuklu deniz ürünleri: Dokuzuncu aydan sonra balık ızgara-buğulama olarak verilebilir. Ancak kabuklu deniz ürünleri yüksek alerjen özellikleriyle bilinmektedir. Midye ise, civa içerebileceği için bebeğe yedirilmemelidir.

MAMASINA ŞEKER, TUZ VE BAL KATMAYIN!

(Devamını okumak için diğer sayfaya geçiniz.)

Üstündağ, bu yasaklı gıdalar haricinde ıspanağın nitrit içermesi nedeniyle 8. aydan sonra bekletmeden, günlük taze hazırlanıp verilmesi gerektiğini bildirdi. Cevizin iyice ezilerek az az verilebileceğine değinen Üstündağ, domatesin de alerjik ve asitli bir gıda olmakla birlikte pişirilerek verilebileceğini bildirdi.

Sebze ve meyvelerin mutlaka mevsiminde tüketilmesini vurgulayan Üstündağ, konserve ve paketlenmiş hiçbir ürünün kullanılmaması uyarısında bulundu. Bebek bakımı konusunda tecrübeli olmayan anne ve babaların beslenme konusunda özellikle uzman doktorlara danışması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. İncilay Üstündağ "Mamasına tat vermek için tuz dökmek, şeker serpmek ve emziğine bal sürmek çok yanlış. Bebek beslenmesinde bilinçsiz yaklaşımlar ve daha pek çok yanlış davranış çocuğunuzu hasta edebilir" ifadesini kullandı.

AA

2

Haberin Devamı