Beden Sağlığı Adet sancım çok şiddetli ne yapmalıyım? Şiddetli adet sancısı nasıl yumuşatılır?

Adet sancım çok şiddetli ne yapmalıyım? Şiddetli adet sancısı nasıl yumuşatılır?

Paylaş
Adet sancım çok şiddetli ne yapmalıyım? Şiddetli adet sancısı nasıl yumuşatılır?

Adet sancısının çok şiddetli olması birçok kadında rastlanan şikayetlerden biridir. Bu ağrının ve sancının hafiflemesi için ağrı kesiciler kullanılabilir, istirahat edilebilir ya da rahatlatıcı etkisi olan bitki çayları tüketilebilir. Adet sancısı kadınların sosyal yaşamını olumsuz etkilediği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Adet sancısının çok şiddetli olduğu durumlarda neler yapılması gerekir ve sancı nasıl yumuşatılır?

Adet sancısının yumuşatılması için istirahat etmek ve ağrı kesici içmek uzman doktorlar tarafından önerilir. Bu durumda sıcak su torbasını karnın alt kısmına ya da ayakların altına koymak da sancının hafiflemesine yardımcı olur. 

Haberin Devamı

ADET SANCIM ÇOK ŞİDDETLİ NE YAPMALIYIM? 

Adet sanıcının çok şiddetli olduğu dönemlerde sıcak bir banyo yapmak, sıcak su torbası kullanmak ve mevcut stresi azaltmak rahatlamanıza yardım edebilir. Düzenli egzersiz yapmak bu süreçte her ne kadar zor gibi gözükse de kişileri rahatlatacağı için uzmanlar tarafından önerilir. Nefes terapisi yapmak, meditasyon yapmak ya da kasık bölgesine masaj uygulaması da adet sancısına iyi gelir.

Eğer bu dönemde ilaç kullanılmak istenirse ağrı kesicilerin kullanılması önerilebilir. Rahatlatma etkisi olan bitki çaylarından birini içmek, bol sıvı tüketmek de adet sancısının hafiflemesine yardımcı olur. Çok şiddetli ve geçmeyen adet sancısında ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. 

Haberin Devamı

ŞİDDETLİ ADET SANCISI NASIL YUMUŞATILIR? 

Şiddetli adet sanıcı hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur ve sağlık problemi olarak kabul edilir. Tedavisi için öncelikle altında yatan sağlık sorununun tespit edilmesi gerekir. Ağrı şikayetine de ilaçla ya da yaşam tarzını değiştirerek müdahale edilebilir.

Şiddetli ağrı sanıcında ibuprofen ya da parasetamol gibi ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. Eğer adet düzensizliği varsa döngünün düzene girmesi için oral kontaseptif ilaçlar da uygulanabilir. Şiddetli adet sancısında istirahat etmek, bol sıvı tüketmek ve yeterli, dengeli beslenmek gerekmektedir.

Karnın alt bölgesine sıcak uygulama yapmak ya da ayakların altına sıcak su torbası koymak da şiddetli adet sancısını yumuşatabilir. Bu süreçte ağrının daha da şiddetlenmesini önlemek için kafein içerikli içeceklerden uzak durulması önerilir.

Alkol ve sigara kullanımından da kaçınmak bu süreçte hastalara önerilir. Karın ve bel bölgesine masaj yapmak ağrı şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir. Şiddetli adet sanıcısında papatya, adaçayı ya da rezene gibi rahatlatma etkisi olan bitki çaylarının içilmesi de sancının yumuşamasını sağlar. Eğer tüm yöntemlere rağmen şiddetli adet sancısı devam ederse bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.