Beden Sağlığı Ailede meme kanseri öyküsü, erkekte prostat kanseri riskini artırıyor!

Ailede meme kanseri öyküsü, erkekte prostat kanseri riskini artırıyor!

Paylaş
Ailede meme kanseri öyküsü, erkekte prostat kanseri riskini artırıyor!

Yaşlandıkça, özellikle 50 yaş üstünde prostat kanseri riski artıyor ancak prostat kanseri erken evrelerinde hiçbir belirti veya semptom göstermeyebiliyor. Bu nedenle, özellikle de ailede prostat kanseri öyküsü varsa, 40 yaşından sonra rutin kontrollerin önemi büyük. İşin daha önemli kısmı ise, ailede meme kanseri öyküsü de, erkekte prostat kanseri riskini artırıyor!

Prostat kanserinin erken evrede belirti göstermediğinin altını çizen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, “Prostat kanseri erken evrelerinde hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir. Yaşlandıkça prostat kanseri riskiniz artar. Prostat kanseri 50 yaşından sonra daha sık görülür. Henüz belirlenemeyen nedenlerden dolayı, Siyahi erkeklerde diğer ırklara göre daha fazla prostat kanseri riskine sahiptir ”dedi.

Haberin Devamı

Prostat, erkeklerde var olan bir salgı bezi ve yaşla beraber büyüyor. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, çatallanma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, idrar yaparken bekleme, idrarın sonunda damlama gibi birtakım idrar şikayetlerine neden olabiliyor. Prostatta hem iyi huylu büyüme hem de kanser aynı anda olabiliyor. Hasta idrar şikayetleriyle doktora başvurduğunda, iyi huylu büyüme nedeniyle yapılan testler sonucu prostat kanseri saptanabiliyor. 

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, kendine özgü belirtileri geç veren prostat kanserinin erken evrede yakalanabilmesi için rutin doktor kontrollerinin, prostat muayenesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Doç. Dr. Önder Çinar,  “Babada ve erkek kardeşlerde prostat kanseri teşhisi mevcutsa, prostat kanseri riskiniz artabilir. Ayrıca, ailede meme kanseri riskini artıran genler (BRCA1 veya BRCA2) varsa veya çok güçlü bir ailede meme kanseri öyküsü varsa, prostat kanseri riskiniz daha yüksek olabilir." dedi.

Haberin Devamı

FAZLA KİLOLU KİŞİLER DE RİSK ALTINDA

Obez olan kişilerde prostat kanseri riskinin sağlıklı kilodaki kişilere kıyasla daha yüksek olabileceğini, ancak araştırmaların karışık sorunçlar verdiğini belirten Ürolog Doç. Dr. Çınar, "Obez kişilerde, kanserin daha agresif olması ve ilk tedaviden sonra geri dönme ihtimali daha yüksektir." diyor.

PROSTAT MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Prostat kanseri tanısında altın standart yöntemin, prostat iğne biyopsisi olduğunu belirten Doç. Dr. Çınar, bulguların nasıl değerlendirildiğini açıklıyor.

"PSA yüksekliği olan ve veya rektal muayenede anormal bulgular tespit edilen hastalara prostat iğne biyopsisi önerilmektedir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan 40 yaşın üzerinde olan erkeklerde, ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan 50 yaşın üzerindeki erkeklerde en az yılda 1 kez PSA kontrolü ve parmakla rektal muayene önerilmektedir.

“TEDAVİ EVRELERE GÖRE DEĞİŞİR”

Hastalığın tedavi yöntemi hakkında da bilgi veren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çinar, “Prostat kanserinin tedavileri ve komplikasyonları; prostat kanserinin tedavisi hastalığın klinik evresine göre değişiklik göstermektedir. Prostatta sınırlı hastalığı olan bireylerde eğer metastaz bulgusu da yoksa genellikle prostat kanserine yönelik tedavi seçenekleri gündeme gelmektedir. Bunlar içerisinde 1 aktif izlem, 2 radikal prostatektomi, 3 radyoterapi, gibi seçenekler mevcuttur. Radikal prostatektomi açık, laparoskopik ya da robotik şekilde yapılabilir. Bu üç tekniğin, hastalığın kontrolü açısından birbirine üstünlüğü yoktur. Laparoskobik ve robotik cerrahi ise açık cerrahiye oranla daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha az hastanede yatış süresi gibi avantajları vardır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BU BELİRTİLER PROSTATIN BÜYÜDÜĞÜNE İŞARET

Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, idrarın sonunda damlama gibi birtakım idrar şikayetleri prostat kanseri habercileri arasında. Belirtiler sadece bununla sınırlı değil. Erkeklerde 50 yaş üstünde yüzde 20-30; 60'lı yaşlarda yaşlarda yüzde elli; 70-80'li yaşlarda ise erkeklerin yüzde 100'üne yakın oranda idrar sorunu görüldüğünden prostatta büyümenin ayırt edilmesi, tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun araştırılması gerekiyor. Çünkü her erkek hayatı boyunca yüzde 17 oranında prostat kanserine yakalanma riskine sahip!

Haberin Devamı