Beden Sağlığı Depresyon kansere sebep olur mu? Hollandalı uzmanlar açıkladı

Depresyon kansere sebep olur mu? Hollandalı uzmanlar açıkladı

Paylaş
Depresyon kansere sebep olur mu? Hollandalı uzmanlar açıkladı

Hollanda'da yapılan bir araştırmada, depresyon ve kanser arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığı incelendi.

Groningen Üniversitesi'ne bağlı hastaneden araştırmacılar, depresyon ve kaygı ile kanser arasındaki ilişkiyi analiz etti. Kanada, İngiltere, Norveç ve Hollanda'dan 300 bin yetişkinin verileriyle ilerlenen çalışmada, göğüs, kolon ya da alkolle ilişkili kanser türleri arasında, depresyonla bir bağlantı kurulamadı.

Haberin Devamı

Depresyon ya da kaygılanmanın, akciğer ve diğer sigara ile alkol kaynaklı kanserlerin gelişme riskini yüzde 6 artırdığına ancak bu risk faktörünün sigara ve alkol tüketimiyle vücut kitle indeksi hesaba katılınca daha düşük olduğuna işaret edildi.

DAHA FAZLA ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Araştırma ekibinden Dr. Lonneke Van Tuijl, "Sonuçlarımız, depresyon ya da kaygı nedeniyle kendilerinde kanser gelişmiş olduğunu düşünenlere bir rahatlama olarak gelebilir ancak depresyon ya da kaygının akciğer ve diğer sigara kaynaklı kanserlerle ilişkisinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerekir." ifadelerini kullandı. Araştırmanın sonuçları, Amerikan Kanser Topluluğu'nun Cancer dergisinde yayımlandı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE'DEKİ ARAŞTIRMA KAFALARI KARIŞTIRDI

Yeni araştırma her ne kadar depresyon ve kanser arasında doğrudan bir bağlantı kurmasa da, İngiltere'de 2017 yılında yapılan araştırma aynı sonuçları vermemişti.

160 bin yetişkinin tıbbi kayıtlarını inceleyen uzmanlara göre, kendilerini psikolojik açıdan sorunlu olarak tanımlayanlar özellikle bağırsak, prostat ve pankreas kanserlerinden hayatını kaybetmeye daha yatkın çıkmıştı. BMJ adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmada lösemi ve yutak borusu kanserinin de bu kişiler arasında yaygın olduğu kaydedildi.