Beden Sağlığı Hormonları altüst edip kısırlığa yol açıyor! Artık her şeyin içinde: Sinsice bedenimize sızıyor, uzman isim uyardı

Hormonları altüst edip kısırlığa yol açıyor! Artık her şeyin içinde: Sinsice bedenimize sızıyor, uzman isim uyardı

Paylaş
Hormonları altüst edip kısırlığa yol açıyor! Artık her şeyin içinde: Sinsice bedenimize sızıyor, uzman isim uyardı

ABD'li bilim insanları, plastik ürünlerin içerisinde bulunan BPA adlı maddenin, hormonların dengesini bozduğunu ve erkeklerde kısırlığa yol açtığını gözler önüne seren bir çalışma yayınladı. Son araştırmalarda BPA'nın meme ve prostat kanseri olasılığını artırdığı da kanıtlandı. Posta.com.tr'ye konuşan Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, BPA'nın vücutta östrojenmiş gibi davranarak hormonal dengeyi bozduğunun altını çizerek dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Öznur Doğan / Posta.com.tr - Özellikle plastik kaplarla birlikte hayatımıza giren BPA maddesi, hormon sorunlarından sperm sayısını azaltmaya kadar pek çok konuda insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, BPA'nın genelde östrojen ve andojen hormonlarını etkileyerek beyin ve üreme organlarının gelişimini yavaşlattığını belirtti.

Haberin Devamı

Uzman isim, BPA'nın ilk olarak 1891’de östrojen replasman tedavisi için geliştirildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

BPA, günümüzde plastik oluşumunda bağlayıcı madde olarak kullanılıyor. Endokrin bozucular, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘Endokrin sistemin fonksiyonunu değiştiren ve bunun sonucunda sağlıklı bir organizmada veya bu organizmanın gelecek kuşaklarında olumsuz sağlık etkilerine neden olan dış faktör veya karışımdır' sözleriyle tanımlanıyor.


DİŞ DOLGU MALZEMELERİNDE BİLE KULLANILIYOR

BPA, vücutta östrojenmiş gibi davranarak hormonal dengeyi bozabilir. Genelde östrojen ve andojen hormonlarını etkileyerek kanser oluşumunu ve cinsiyet hormonları konsantrasyonunu etkiler. BPA; plastik şişeler, gıda ambalajları, konserve kutuları, deterjanlar, sabunlar, bazı diş dolgu malzemeleri, tırnak parlatıcıları, şampuanlar, klimalar gibi günlük hayatta kullandığımız birçok materyalin içerisinde doğal veya sentetik olarak bulunabilir.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMALAR, TEHLİKEYİ DEFALARCA KANITLADI

Didem Yıldız Küçük, Çin’de 218 erkek üzerinde yapılan bir çalışmayı hatırlatarak, BPA'ya maruz kalan erkeklerde sperm konsantrasyonunun toplam sperm sayısının azalmasına yol açtığını açıkladı.

Güney İspanya’da 215 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan başka bir çalışmada da, idrarda BPA seviyesi arttıkça sperm sayısının düştüğü gözlendi. Tüp bebek tedavisi alan kadınlarda yapılan bir çalışmada ise tedavinin başarılı olmadığı bireylerde idrarda BPA miktarının iki kat daha fazla olduğu görüldü.

CİNSEL İSTEĞİ AZALTIYOR

BPA üzerine yapılan bir başka çalışmada ise 427 erkek incelendi ve mesleki olarak BPA’ya maruz kalan erkeklerde idrar BPA seviyesi yükseldikçe cinsel istekte azalma, ereksiyon zorluğunda artış yaşandığı görüldü. BPA, kadınlarda meme kanseri ve polikistik over sendromu gibi sağlık sorunlarıyla da doğrudan ilişkili. 

Anne karnında BPA’ya maruz kalan bebeklerin ergenlikleri incelendiğinde ise cinsiyet hormonlarının konsantrasyonlarında daha yaşamın ilk haftalarında bile farklılıklar saptandı. Ayrıca, BPA’nın plasenta ve anne sütüyle direk bebeğe geçişi de kanıtlandı.

Haberin Devamı

Özetle günümüzde artan plastik madde kullanımı, özellikle hazır yiyeceklerle gelen plastik kaplarda ısıyla birlikte yemeğe BPA geçmesi gibi faktörler, uzun vadede insan sağlığı için oldukça vahim sonuçlar doğurabilir.