Beden Sağlığı Kabusun adı: Maymun çiçeği

Kabusun adı: Maymun çiçeği

Paylaş
Kabusun adı: Maymun çiçeği

Avrupa başta olmak üzere dünyada yedi ülkede görülen maymun çiçeği virüsü, yeni bir salgın paniği yarattı. Dünya Sağlık Örgütü’nün her 10 kişiden birinde ölümcül olabildiğini söylediği virüsün tedavisi yok.

İNGİLTERE’DE BAŞLADI

Haberin Devamı

İngiltere, Portekiz, İspanya’nın ardından Kanada, ABD, İtalya ve İsveç’te görülen maymun çiçeği virüsü vakaları dünyayı alarma geçirdi. İlk olarak 15 Mayıs’ta İngiltere’de dört kişide görülen virüse iki gün sonra Portekiz’de beş kişide rastlanmıştı. Şimdiye kadar İspanya’da 23, Portekiz’de 20, İngiltere’de 9, Kanada’da 15, ABD’de ise bir kişide tespit edildi. Portekiz’deki vakalardan beşinin durumu iyi.

ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR

İspanya’da çoğu vaka başkent Madrid’de görüldü. ABD Massachusetts eyaletindeki hastanın ise Kanada seyahatinden döndüğü belirlendi. İtalya’da ise Kanarya Adaları seyahatinden dönen bir kişide tespit edildi. İngiliz yetkililer, vakaların Nijerya seyahati geçmişi olan kişilerde görüldüğünü doğruladı. Kaydedilen vakaların tamamı erkek.

Haberin Devamı

BİSEKSÜEL VE EŞCİNSELLERDE

Vakalar arasındaki bağlantı olup olmadığı araştırılıyor. İngiliz ve İspanya’daki vakaların hepsi eşcinsel veya biseksüel kişiler. Virüsün tam olarak nerede ve nasıl kapıldığı araştırılıyor. Ancak cinsel yolla da bulaşabildiği belirtiliyor. Uzmanlar, bedeninde kızarıklık fark eden kişilerin sağlık kuruluşlarına gitmesini öneriyor.

ŞİMDİLİK RİSK YOK

İlk kez 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen bu virüs, son yıllarda dünyada arttı. Virüs insanlar arasında kolayca yayılmıyor ancak virüs bulaşmış yatak takımları ve giysiler gibi nesnelerle temas durumunda veya virüslü kişiyle uzun süre yakın temas halinde solunum yoluyla bulaşmanın gerçekleşebiliyor. Virüs, halk sağlığı için şimdilik bir risk olarak görülmüyor, endemik olarak tanımlanıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Orta ve Batı Afrika’da maymundan insana geçen endemik bir virüsün neden olduğu nadir bir hastalık. Virüs, yüzde ve bedenin çeşitli yerlerinde deri döküntüleri ile kendini gösteriyor. Ateş, baş ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, sırt ve kas ağrıları gibi belirtileri oluyor.

Maymun çiçeği enfeksiyonu için özel bir tedavi yok. Ancak maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığına neden olan virüsle yakından ilişkili. Çiçek hastalığı aşıları bulunuyor. Bu aşıların koruyucu olabileceği düşünülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, her 10 kişiden birinde virüsün ölümcül olabildiğini söylüyor.

Haberin Devamı