Beden Sağlığı Kadınlar arasında popüler hale geldi! Menopoz testleri doğru sonucu veriyor mu?

Kadınlar arasında popüler hale geldi! Menopoz testleri doğru sonucu veriyor mu?

Paylaş
Kadınlar arasında popüler hale geldi! Menopoz testleri doğru sonucu veriyor mu?

Menopoz testleri, pek çok kadın tarafından kullanılıyor. Bu testlerin satışı genellikle e-ticaret sitelerinde yurt dışından yapılıyor. Kullanımı oldukça basit olan menopoz testleri ülkemizde de yaygın olarak kullanılıyor. Peki, evde yapılan menopoz testleri doğru sonuç veriyor mu?

Menopoz testleri hem ülkemizde hem de dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Washington Post’a konuşan San Diego'da doktor olan Manisha Sharma, 49 yaşında perimenopoza girdiğini düşündürecek türden semptomlar yaşamaya başlamıştı. Çene bölgesinde birdenbire tüyler belirmiş, ruh hali değişiklikleri ortaya çıkmış ve eşiyle evin daha serin olması konusunda sürekli tartışıyordu.

Haberin Devamı

Sharma, deli olmadığından emin olmak için bir eczaneden evde menopoz testi satın aldı. Menopoz kiti, 10 gün boyunca kullanılacak idrar testi şeritleri ile menopoz durumu hakkında bir rapor oluşturacak bilgilerin uygulamaya nasıl kaydedilmesi gerektiğini anlatan talimatlar içeriyordu.

Sharma, testin aslında menopoz öncesi dönemde olduğunu gösterdiğini ama henüz menopoz döneminin gelmediğine inandığı için testin sonucunu sinir bozucu bulduğunu söyledi.

Ev tipi menopoz testleri, 40'lı ve 50'li yaşlarında olan kadınların menopoza doğru giden yolculuğu hakkında önemli bilgiler sunmayı vaat ediyor. Uzmanlar, testlerin bazı kadınlara yaşadıkları şeyin gerçek olduğuna dair güvence verebileceğini söylüyor. Ayrıca kadınların menopoz ile benzer semptomları olan diğer durumları ayırt etmelerine de yardımcı olabiliyor.

Haberin Devamı

Bu kitlerin içindeki idrar göstergesi 10 gün boyunca beş farklı zamanda kullandıktan sonra kitle birlikte gelen uygulamayı kullanılarak beş FSH sonucu, tahmini menopoz aşaması ve takip ettiği semptomların bir özetinden oluşan bir rapor veriliyor. Bu testlerin sonucunda oluşan rapor kadınlara, yaşadıkları semptomlar ve hissettiklerine dair bir miktar doğrulama sağlıyor. Bu testler ayrıca kadınların bu aşamadan sonra doktora gittiklerinde kendilerini daha hazırlıklı hissetmelerine yardımcı oluyor.

Washington Post'a konuşan New York City'deki bir Tıp Merkezi’nin müdürü Susan E. Loeb Zeitlin ise bu testlerin kadınlar için pek bir değerini görmediğini, önemli olan şeyin bu testin ne gösterdiği değil hissedilen semptomlar olduğunu belirtti. Ayrıca bu konuda uzmanın yapacağı en önemli şeyin kanama ve menopozun diğer belirtileri de dahil olmak üzere semptomları tartışması olduğunu sözlerine ekledi.

Bir kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır. Bu kitlerin içinde bulunan test çubukları da idrarda artan FSH hormonuna duyarlı olacak şekilde üretilmiştir. İşte bu testler idrardaki FSH değerini ölçerek kadının olası menopoz aşaması hakkında bilgi verir.

Haberin Devamı

PEKİ EVDE YAPILAN MENOPOZ TESTLERİ DOĞRU SONUÇ VERİR Mİ?

Evde yapılan menopoz testleri, genellikle idrar üzerinden FSH (Folikül Stimüle Edici Hormon) seviyelerini ölçer. FSH, üreme sistemi hormonlarından biridir ve menopoz dönemindeki değişiklikleri gösterebilir. Bu testler, menopozun başlangıcını veya menopoz öncesi dönemi (perimenopoz) belirlemek için kullanılabilir.

Ancak, evde yapılan menopoz testlerinin doğruluğu, birçok faktöre bağlıdır. Testler genellikle basit ve kullanımı kolay olsa da, sonuçların yorumlanması karmaşık olabilir. FSH seviyeleri, çeşitli nedenlerle gün içinde ve günler arasında değişiklik gösterebilir. Ayrıca, FSH seviyeleri yaş, sağlık durumu, bazı ilaçlar ve hormonal dalgalanmalar gibi faktörlerden etkilenebilir.

Evde yapılan testler genel bir fikir verebilir ancak kesin ve ayrıntılı bilgi için bir sağlık profesyoneline başvurmak en iyisidir. Bir doktor, daha kapsamlı hormon testleri, sağlık geçmişi değerlendirmesi ve fiziksel muayene yaparak menopoz durumunu daha doğru bir şekilde teşhis edebilir. Menopoz ve perimenopoz belirtileri, tedavi seçenekleri ve genel sağlık durumu hakkında en doğru bilgi ve öneriler için bir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi önemlidir.

Haberin Devamı