Beden Sağlığı Optik nörit nedir? Hangi hastalıklarla birlikte görülür?

Optik nörit nedir? Hangi hastalıklarla birlikte görülür?

Paylaş
Optik nörit nedir? Hangi hastalıklarla birlikte görülür?

Optik nöropatiler gözden çıkıp beyine giden optik sinir denen görme sinirinin hastalıklarıdır. Optik nöropatilere neden olan pek çok hastalık vardır.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, optik nörit nedir, hangi hastalıklarda görülür sizler için anlattı.

Haberin Devamı

• Enflamatuar: İdyopatik enflamatuar (MS hastalığında görülen), sistemik enflamatuar ya da otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar
• Vasküler: İskemik optik nöropati
• Kompresyon/infiltrasyon
• Toksik/nutrisyonel
• Kalıtımsal
• Travmatik
• Kafa içi basınç artışı
• Göz içi basınç artışı (glokom)

Optik nörit nedir?

Optik nörit (ON) görme kaybı, renk görmede bozulma, görme alanı defektleri ve göz hareketleri ile ağrının olduğu göz siniri yangısıdır. Multipl skleroz (MS) hastalığında sık görülür ancak başka sağlık problemi olmayan kişilerde de görülebilir. Kadınlarda daha sık görülür. Tipik başlangıç yaşı 15-45’tir.

Optik nörit bulguları nelerdir?


Görme kaybı en önemli bulgusudur. Çoğu kişide görme tam olarak kaybolmaz. Birkaç hafta sonra görme iyileşir. Genellikle tek gözdedir ama bazen iki gözde de olabilir. Göz hareketleri ile gözde ağrı görülür. Ağrı görme kötüleşince başlar, görme düzelince kaybolur. Renk görme bozulur, genellikle parlak renkler donuk görünmeye başlar. Görme alanında defektler olabilir. Ayrıca optik sinir başında ödem dediğimiz şişme olabilir.

Haberin Devamı

Optik nörit tanısı nasıl konur?

Doktorunuz görme kaybınızın nedeninin optik nörit olduğuna karar vermek için bazı testler isteyecektir. Ayrıca optik nörit multiple skleroz hastalığının ilk belirtisi olabileceği için o konuda da incelemeler yapılacaktır. İlk olarak görme keskinliği, görme alanı ve renkli görme incelemeleri yapılır. Göz dibi incelemesi ile görme siniri değerlendirilir. Bu muayene için göz bebeklerini genişletici damla kullanılabilir.
Kontrastlı beyin ve MRG ile hem beyin hem de görme sinirindeki değişiklikler saptanabilir. Ayırıcı tanıda yer alan hastalıkları elemek için ayrıntılı kan incelemeleri yapılması gerekir. Bazı durumlarda lomber ponksiyon ile elde edilen beyin omurilik sıvısının incelenmesi gerekebilir.

Ayırıcı tanıda hangi hastalıklar yer alır?

Optik nörit ayırıcı tanısında; makula hastalıkları, anterior iskemik optik nöropati, Leber'in herediter optik nöropatisi, sistemik hastalıklar (lupus ve sarkoidoz), enfeksiyonlar (bartonella, sifiliz, verem, viral enfeksiyonlar) yer alır.

Haberin Devamı

Optik nörit nasıl tedavi edilir?

Optik nörit damar yolundan verilen yüksek doz kortizon ile tedavi edilir. Bu tedavi iyileşme süresini kısaltır. Kortizon tedavisine rağmen optik nörit düzelmiyorsa altta yatan başka hastalıkları gözden geçirmek gerekir. Özellikle optik nörit düzelmiyorsa, tekrarlıyorsa ya da transvers miyelit dediğimiz omurilik yangısı eşlik ediyorsa nöromiyelitis optika hastalığından şüphelenmek gerekir.

Optik nörit geçirdim MS olur muyum?

Optik nörit geçiren kişilerin yaklaşık yarısı 15 yıl içinde MS tanısı alır. Eğer MRG sonuçlarınız normalse MS olma olasılığınız daha düşüktür. Eğer MRG göz sinirinizde ya da beyninizde lezyonlar gösterirse MS olma olasılığınız daha yüksektir. Bu durumda doktorunuz size MS ile ilgili koruyucu tedaviler verebilir.
Optik nörit sonrası görme düzelir mi?
Çoğu kimse birkaç hafta içinde daha iyi görmeye başlar. Bir yılın sonunda çoğu kişide görme hemen hemen eski halini alır. Bazı kişilerde görme tam düzelmeyebilir. Optik nörit bazı kişilerde tekrar edebilir.

Haberin Devamı