Beden Sağlığı Vajinal kuruluk kadınların yaşam kalitesini düşürüyor!

Vajinal kuruluk kadınların yaşam kalitesini düşürüyor!

Paylaş
Vajinal kuruluk kadınların yaşam kalitesini düşürüyor!

Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, kadın sağlığında sık karşılaşılan ancak çoğu zaman göz ardı edilen bir sorun olan vajinal kuruluğun nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Vajinal kuruluk kadının yaşam kalitesini etkileyen ağrılı bir durumdur. Oturma, egzersiz yapma, işeme ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.Vajinal kuruluk kadının yaşam kalitesini etkileyen ağrılı bir durumdur. Oturma, egzersiz yapma, işeme ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.Normalde vajina duvarınız, onu kalın ve elastik tutmaya yardımcı olan bir sıvı ile kayganlaşır. Vajinanızdaki dokular kuru, ince ve iyi nemlenmediğinde vajinal kuruluk meydana gelir. Bu, özellikle cinsellik sırasında rahatsızlığa neden olur.

Haberin Devamı

 

VAJİNAL KURULUK YAYGIN MIDIR?

18 ila 50 yaş arasındaki her 5 kadından yaklaşık 1'i menopozdan bile önce cinsellik sırasında vajinal kuruluk sorunu yaşar. Menopozdaki kadınların ise yarısından fazlası vajinal kuruluk yaşar.Neden vajinal kuruluk olur?Genellikle östrojen seviyeleri azaldığında vajinal kuruluk meydana gelir. Östrojen seviyeleri düştüğünde vulva ve vajinanızın derisi ve dokuları incelir ve daha az elastik hale gelir ve vajinanız kuruyabilir.

 

CİNSELLİK SIRASINDA VAJİNA NEDEN KURUR?

Yeterli vajinal kayganlaşma olmadığında; cinsel ilişki sırasındaki sürtünme ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. Yeterli uyarılma olmadan cinsel birleşmede kadın genital bölgesi hazırlanmaya zaman bulamaz, salgı bezlerinden kayganlaştırıcı özellikteki fizyolojik sıvılar salgılanmaya fırsat bulamaz. Rahatsızlık hissi ve acı isteğinizin kaybolmasına veya partnerinizle yakınlığın kaybolmasına neden olabilir. Partnerinizle bu durumunuzu konuşmaya utanmayın, sağlıklı iletişimle birçok sorunu çözebilirsiniz.

Haberin Devamı

 

VAJİNAL KURULUĞUN NEDENLERİ NELERDİR?

Vajinal kuruluğun birçok nedeni vardır ve bu durum kadınların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Menopoz döneminde östrojen seviyelerindeki düşüş, emzirme süreci, doğum kontrol hapları veya implantlar gibi hormonal değişikliklere neden olan faktörler bu sorunun yaygın nedenleri arasındadır. Ayrıca, kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri, diyabet, östrojen karşıtı ilaç kullanımı ve bazı depresyon ile alerji ilaçları da vajinal kuruluğa yol açabilir.Yumurtalıkların cerrahi yolla alınması veya Sjögren Sendromu gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da bu duruma neden olabilmektedir. Ek olarak, tahriş edici parfümlü sabunlar, spreyler ve yıkama jelleri gibi ürünlerin kullanımı da vajinal bölgede kuruluğa yol açabilir. Klinikte en sık karşılaşılan neden, yetersiz uyarılma sonucu vajinal kuruluğun gelişmesidir.

 

VAJİNAL KURULUK KENDİNİ NASIL BELLİ EDER?

• Yanma ve kaşıntı,

• Vajinal dokunuzun aşınması nedeniyle cinsel birleşme sonrası kanama,

Haberin Devamı

• Cinsel bölgede ağrı,

• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları,

• Sık idrar yapma ihtiyacı,

• Cinsel isteksizlik.

 

VAJİNAL KURULUK TEŞHİSİ NASIL KONUR?

• Jinekolojik muayenede vajina ince, kuru ve kırmızı görülebilir,

• Kan testiyle vajinal kuruluğa neden olacak hormon düzeylerine bakılır,

• Enfeksiyon şüphesinde vajinal akıntı testi ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar paneli yapılır.

 

VAJİNAL KURULUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

-Östrojen hormonu eksikliğinde vajinal kremi, halkası veya vajinal fitili kullanılır. Kremler ve tabletler bir aplikatör kullanılarak doğrudan vajinanıza uygulanır. 

-Seçici östrojen modülatörü bazı ilaçlar da ağızdan alınır. Vücudunuzda östrojen gibi davranır ve vajinal atrofiyle ilişkili ağrılı birleşme tedavisinde kullanılır.

-Vajinal kuruluk için kayganlaştırıcılar ve nemlendiriciler

Vajinal kayganlaştırıcılar ve nemlendiriciler vajinal dokunuzu nemlendirir ve kayganlaşmayı sağlarlar. Yüzünüz veya vücudunuz için hazırlanmış nemlendirici veya yağları doğal ürünler olsa bile vajinanıza kullanmamalısınız.

Haberin Devamı

Çünkü vajina pH'ına uygun üretilmeyen bu ürünler enfeksiyon riskini arttırır.

-Yeterince su içmek ve sıvı tüketmek vücudunuzun nemini korumasına yardımcı olur. Aşırı kahve, alkol tüketimi de vajinal kuruluğa sebep olur.

-Sigara tiryakiliğinin de vajinal kuruluk etkisi vardır çünkü nikotin ve sigara içinde bulunan diğer kimyasallar vajinaya ve klitorise kan akışını engeller.

-İlişkiden önce daha uzun bir ön sevişme dönemi uyarılma sonucu yeterli vajinal kayganlığı sağlar. Tek başına veya bir partnerle düzenli cinsel aktivite, vajinal kuruluğun azalmasına yardımcı olur. Uyarılma sırasında vajinal dokulara kan akışı artar ve bu da nem üretiminin uyarılmasına yardımcı olur. Eğer vajinal kuruluğunuz ve buna bağlı rahatsızlıklarınız geçmezse mutlaka jinekolojik muayene için Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına başvurun.