İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uraz, sağlıklı bir bayramın ipuçlarını verdi İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Süleyman Uraz, 12 adımda sağlıklı bir bayram geçirmenin ipuçlarını verdi: 1-Kurban etinin sağlıklı hazırlanması nasıl olmalıdır? Kurban bayramında kesilecek hayvanın sağlıklı olduğundan, hastalık taşımadığından emin olmak için veteriner kontolünden geçmiş olması gerekir. Kesim yeri ve kesim şartları da kurban etinin kalitesini tayin eden en önemli faktörlerdir. Kesilecek hayvanın kesim esnasında yorgun olması, çok aç veya çok tok olması, kesilen hayvanları görerek stres yaşaması birçok hormon ve kimyasal madden 2-Etin saklanması ve hazırlanmasında nelere dikkat edilmelidir? Kesilen hayvanın eti büyük parçalar halinde buzdolabında 4 derecede 1 gün bekletildikten sonra tüketilmeli, saklanacaksa birer yemeklik olarak kuşbaşı ya da kıyma halinde derin dondurucu kısmına aktarılmalıdır. Kesim sonrası et dinlendirilmezse hem sert ve lezzetsiz hem de sindirimi zor olur. Buzdolabından çıkarılan etin hemen kullanılması, sonraki öğün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konmaması gerekir. Dondurucudan çıkarıp çözülene kadar oda ısısında değil de buzdolabının 4 derecelik kısmında çözülmesi sağlanmalı. Aksi takdirde et tamamen çözülünceye dek ısınan ve yumuşayan yüzey katmanlarında bakteri üremesi çok hızlı olabilir