Muharrem ayında neredeyse herkesin evinde yapılıp komşularla paylaşılan aşure; aynı zamanda bir şifa kaynağı. Bağışıklığı kuvvetlendirip vücut direncini artırmasından kalp ve damar sağlığına, depresyonu önlemesinden çocuklarda büyümeyi desteklemeye dek birçok faydası bulunan aşurenin faydalarını içine eklenen besinler artırıyor Kalp-damar sağlığını destekliyor Aşureye konan tüm besinler bitkisel kaynaklı olduğu için doymuş yağ oranı çok düşüktür ve kolesterol içermez. Aşureye konan; nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagiller çözünür posa ile ceviz omega-3 yağ asitleriyle kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur, fındık çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitaminiyle kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Bağışıklığı kuvvetlendiriyor Neredeyse tüm bitkisel besin gruplarını içeren aşure vitamin, mineral yoğunluğu ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlı. Meyvelerden antioksidan etki gösteren A C, E vitaminlerini, buğday ve yarma gibi tahıllardan B grubu vitaminleri ve çinko, demir gibi mineralleri, yağlı tohumlardan ise E vitamini ve anti inflamatuar etki gösteren omega-3 yağ asitlerini içeriyor. Büyümeyi destekliyor Büyüme gelişme çağında olan çocukların yeni doku yapımı için enerjiye ve mikro-makro besin öğelerine ( vitamin-mineral) ihtiyaçları artmaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin, mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimi için gerekli besinleri sağlamanın yanı sıra büyüme ve gelişmeye destek olabilecek tatlıların başında gelmektedir. Süt yapımını destekliyor Emziren annelerin emzirme nedeniyle enerji ihtiyaçları artmaktadır. Dengeli beslenmeleri ise süt kalitesini sağlamaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral dengesiyle emziren annelere süt artırmada yardımcı olacak bir tatlıdır. Kabızlığa iyi geliyor Buğday yarma gibi tahıllar ve ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, kuru incir posa açısından zengin besinlerdir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey “Aşure içerdiği çözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlamakta ve bağırsak, rektum gibi kanserlere yakalanma riskini düşürmektedir diyor. Depresyondan koruyor B grubu vitaminleri yeterli düzeyde almak ve omega 3 yağ asitlerinden yararlanmak negatif ruh hali ve depresyon riskini azaltan etkenlerdir. B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh halinede katkı sağlıyor. Vejetaryen dostu Vejetaryenlerin en büyük sıkıntılarından biri besinlerle yeterli proteini karşılayamamaktır. Aşure nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagillerle ve fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarla tamamıyla bitkisel kaynaklı proteinleri içeriyor. Vejetaryenlerin rahatlıkla protein ihtiyaçlarına destek olarak tüketebileceği bir tatlı olarak kabul ediliyor.