Kış aylarının en sevilen yemişlerinden olan kestanenin, sağlık yönünden de bir şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Kış aylarının en sevilen yemişlerinden olan kestanenin, sağlık yönünden de bir şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Diyetisyen Elif özcan Kestane içerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncini artırıyor, enerji veriyor, lif oranını yükseltiyor, kansere iyi geliyor dedi. Diyetisyen Elif özcan, kestanenin sonbaharda hasadının yapıldığını ve tezgahlarda yerini aldığını ifade ederek Kestane, uzun kış gecelerinde hepimizin eğlencesi. özellikle sokakta satışları yapılıyor ve evde soba başında ya da ocakta pişiriyoruz. Yalnız kestane pişirilirken birazcık dikkat edilmesi gerekiyor. Kestane; potasyum, fosfor, magnezyum ve vitamin yönünden zengin, oldukça zor bir tohum. Bu nedenle doğru bir şekilde pişirmek önemli. Kestaneyi ya kavuruyoruz ya da haşlayarak tüketiyoruz. Haşlamaya ağırlık vermekte yarar var. çünkü haşlanan kestanede nem oranı yükseliyor ve enerji değeri biraz daha düşük kalıyor. Aynı miktardaki kestaneyi kavurduğumuzda ise şeker tadı yükseliyor ve nemini kaybediyor. Yani 100 gram haşlanmış kestane, 20 kalori civarındayken aynı miktardaki kavrulmuş kestane 200 kaloriye kadar yükselebiliyor. Kişi başı 3-5 tane kestane yiyeceksek kavurup tüketebiliriz. çok daha fazla yiyeceksek o zaman haşlamayı öneriyoruz ifadelerini kullandı. Kestanenin, lif oranı yüksek bir yiyecek olduğunu da vurgulayan özcan çok iyi bir tokluk sağlayıcıdır. Yorgun olduğumuz zamanlarda tüketmek iyi gelebilir. Kestanelerimizi, tatlılarda pilavda ve çeşitli şekillerde kullanmak da oldukça faydalı olacak. Toplum olarak damak tadımız olarak ona yatkınız. Ancak biz haşlanarak tüketilmesini öneriyoruz. özellikle diyabetliler, kilo problemi olanlar kestaneyi haşlayarak tüketmeli diye konuştu. DHA