Sağlık Siyah çikolata depresyonu önlüyor

Siyah çikolata depresyonu önlüyor

Paylaş
Siyah çikolata depresyonu önlüyor

Beslenme uzmanları çikolatadaki şekerin zararlı olduğunu söylese de doktorlar antioksidan etkilerine de dikkat çekiyor ve çikolatanın damakta bıraktığı tadın verdiği ruh halinin aynı zamanda anti-depresan etkisi yarattığını söylüyor

Bazı insanlar çikolataya asla karşı koyamaz. Beslenme uzmanları çikolatadaki şekerin zararlı olduğunu söylese de doktorlar antioksidan etkilerine de dikkat çekiyor. Amerika’nın Sesi’nden George Putic organik, işlenmemiş çikolatanın yararlarını haberinde derledi.

Kakao ve siyah çikolata yemenin en büyük yararı tansiyonu düşürmesi.

Beslenme uzmanı Kim Hoffman, çikolatanın damakta bıraktığı tadın verdiği ruh halinin aynı zamanda anti-depresan etkisi yarattığını söylüyor: “İçinde fenetilaminler var. Bu da beyinde bulunan bir sinir taşıyıcı ve iyi hislere neden oluyor. Aynı zamanda kanda endorfini artırıyor. Bu mutluluk veren bir hormon.”

Ancak her çikolata bu iyi kimyasallara aynı oranda sahip değil. Araştırmacılar, pazarda yüksek hacimde tüketilen çikolataların 130 dereceye yakın ısıda üretilmesinin bu etkileri azalttığını belirtiyor.

Güney Afrika’nın Cape Town kentindeki Honest Chocolate’ın ustası Anthony Grid saf çikolatayı eksi 42 derecede tutuyor: “Besinlerin minimal derecede pişirilmesi ve ısıtılması yönünde bir eğilim var. Bunun da doğal antioksidanları, mineralleri koruduğu düşünülüyor. Bu kakao için de geçerli. Yüksek kalite çekirdekleri çiğ olarak kullanabilirsiniz.”

Kakaonun doğal acılığını azaltmak için üreticiler acı tat veren ama antioksidan özelliği olan polifenolleri çıkartıyor ve şeker ekliyor.

Gıda bilimi yazarı Leonie Joubert şekerin şişmanlığa yol açtığını ve her gün yenmemesi gerektiğini hatırlatıyor: “Sorun uzun süre şeker kullanmaktan kaynaklanıyor. Bu, bedenin sürekli iltihaplaşmaya karşı verdiği tepkiyi tekrarlamasına neden oluyor. Bu da kalp hastalığıyla ilişkilendiriliyor. Aynı zamanda şişmanlığa ve bundan kaynaklanan hastalıklara da yol açıyor.”

Bazı üreticiler ürünlerini tatlandırmak için şeker kamışı yerine kaktüs nektarı kullanıyor ve kakao oranını çok yüksek tutuyor. Jessica Bonin gibi müşteriler de bundan memnun: “Çikolatalarının sevdiğim yanı şekeri çok fazla değil. Böylece çikolatanın tadını alabiliyorsunuz. Çikolatası çok kaliteli”

Birçok diğer çikolata meraklısı gibi Bonin de tutkusunu yüksek kaliteli tek parça bir çikolata ile bastırıyor.

Haberin Devamı