Cinsel Sağlık Elinizde sperm kalıntısı olabilir! İngiliz uzmanlar uyardı: Ne kadar yıkanırsa yıkansın geçmiyor

Elinizde sperm kalıntısı olabilir! İngiliz uzmanlar uyardı: Ne kadar yıkanırsa yıkansın geçmiyor

Paylaş
Elinizde sperm kalıntısı olabilir! İngiliz uzmanlar uyardı: Ne kadar yıkanırsa yıkansın geçmiyor

Dünyaca ünlü sağlık dergisi Science & Justice'de yayınlanan bir araştırmaya göre insanların yüzde 2'sinin elinde yıkansa bile geçmeyen sperm kalıntıları bulunuyor.

İngiliz bilim insanlarının yaptığı bir deney sonucunda her gün tanıştığımız 50 kişiden birinin elinde sperm olabileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bilimsel bir konferansın katılımcıları üzerinde yürütülen bir çalışma, gün içinde rastladığımız insanların yaklaşık üçte birinin kirli ellere sahip olduğunu kanıtladı. Katılımcıların üçte birinin elinde saç ve kir örneklerine rastlanırken, 10 kişiden birinde ise tükürük olduğu ortaya çıktı. Ancak en çarpıcı sonuç ise avcunda sperm örneği görülen katılımcılardan elde edildi. Bireylerin yüzde 2'sinin elinde oval sperm başları tespit edildi.

Science & Justice'de yayınlanan araştırmadan 1 saat önce katılımcıların ellerinin yıkanmasına rağmen yüzde ikisinin elinde meniye rastlandı. Araştırmacılar, 66 kişinin elinden birer sürüntü aldı. Test edilen kişilerin 45'i kadın ve 21'i erkekti.
Tüm katılımcılar; yaşlarını, cinsiyetlerini ve ellerini en son ne zaman yıkadıklarını kaydeden bir anket doldurdu.

Haberin Devamı

Erkeklerin hiçbirinin ellerinde sperm bulunmadı ancak iki kadının elinde bulundu. Üstelik biri 29 yaşlarında biri 40 yaşlarında olan kadın, araştırmadan önce ellerini yıkamışlardı.

 Araştırmacılar, sonuçların, sperm başlarının son cinsel aktivite nedeniyle mi yoksa kontamine yüzeylerden mi alındığı konusunda net bir görüşe varamadıklarını söyledi.

Uzmanlar, çeşitli enfeksiyonların yayılmasına engel olmak için insanları sık sık ellerini yıkamaya çağırdı. Tuvaleti kullandıktan sonra, bebek bezini değiştirdikten sonra, çiğ yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra, yemek yemeden veya yiyeceklere dokunmadan önce, burnunuzu sildikten veya hapşırdıktan sonra, bir kesik veya yarayı tedavi etmeden önce ve sonra ve evcil hayvanlara ve hayvanlara dokunduktan sonra el yıkamanın öneminin altını çizildi.