Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bu testin sonucu çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Bu testin sonucu çok önemli

Sperm testleri ya da istenen tahlilleri yaptırırken gittiğiniz laboratuvarı iyi seçin. Size bu testleri yapacak teknikerin eğitimli, deneyimli ve disiplinli olması şart. Aksi halde sonuç size zarar verebilir, gereksiz yere ameliyat bile olabilirsiniz

SORU: Testislerim gelişmemiş

10 yıllık evliyim. 2 yıl önce sperm testi yaptırdım. 20 milyondandan az olduğunu söylediler. 2 yıl sonra tekrar doktora sperm testi yaptırdım menide ölü ya da canlı sperm görülmedi. Geçen yıl yine yapıldı, “Çocuğun olmaz” dediler. 4 gün önce sperm testinde doktor tahlil yaptı. Sonuç aynı çıkınca doktor “Doğuştan testislerin gelişmemiş çocuğun olmaz” dedi. Bunun tedavisi mümkün mü?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Spermiyogram, el ile ve bilgisayarlı makine ile yapılabilir. Meni içindeki birçok madde sperm yani döl hücreleri ile karışabildiğinden bilgisayarlı sayım cihazları sadece yıkanmış özel numunelerde ve tıbbi araştırma amaçlı olarak kullanılmaktadır. En iyi spermiyogram bu konuda bilgilendirilerek hazırlanan kişinin uygun ortamda ve talimatlar çerçevesinde sperm vermesi ve bunun özel eğitimli, tecrübeli ve disiplinli teknisyenler tarafından Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine uygun olarak değerlendirilmesi sonucu elde edilir. Maalesef ülkemizde bunun eğitimi ve kalite kontrolü yapılmamaktadır. Teknisyenin uzman olması şart Laboratuvar ruhsatı olan bir yerde bu konuda hiçbir eğitimi olmayan kişilerde kulaktan dolma bilgilerle spermiyogram olarak çalışmakta, sonuçlar birbiri ile alakasız çıkabilmektedir. Bu nedenle androloji ile özel olarak ilgilenen, bu konuda özel bir departmanı olan laboratuvar haricinde spermiyogram ve benzeri özel testleri yaptırmanızı önermem. Ben bilmediğim bir teknisyenin verdiği sonuç ile karar vermiyorum. Aksi taktirde hastama zarar verebilir, gereksiz ameliyat yaparım diye endişeleniyorum

SORU: Nasıl önlem alabilirim? Babam 5 yıl önce prostat kanserinden vefat etti. Ben 52 yaşındayım. Prostat kanseri ırsı midir? Kansere karşı ne gibi önlemler almalıyım?

CEVAP

Maalesef prostat kanserinde ailevi olarak risk artışı mevcut. 40 45 yaşından sonra ürolog kontrolü altında olmanızı öneririm. Yani düzenli olarak her 6 ayda bir muayene ve PSA’larınızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederim.

Haberin Devamı

SORU: Varikosel bebeği etkiler mi? 30 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda varikosel var. Varikoselin sperm sayısını düşürüp yapılarını bozduğunu yazılarınızdan biliyorum. Acaba bu durum bebeğin sağlığını etkiler mi? Bu yüzden evlenmekten çekiniyorum. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Varikoselin sperm üretimini bozup bozmayacağı ve ne sürede bozacağı tamamen kişinin yapısına bağlıdır. 6 ayda bir yapılacak sperm tahlilleriyle takip edilmelidir. Bu tahlilin tercihen aynı laboratuvarda yapılması, androloji departmanı olan ve bu konuda ehil olduğu bilinen bir yerin tercih edilmesini öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder