Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kabakulak ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Kabakulak ihmale gelmez

Ergenlik çağından sonra kabakulak geçiren erkeklerin üçte birinde her iki yumurtanın da şiştiği ve ağrı yaptığı görülebilir. Eğer bu durum zamanında tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir. İhmal etmeyin ki sorun çıkmasın

SORU: Sağ testisim yıllar içinde küçüldü

25 yaşındayım, 16 yaşında kabakulak geçirdim. O zaman ilaç vermişlerdi. Ama yıllar içinde testisimin biri küçüldü. Doktora gittiğimde doktor testisimin öldüğünü, alınması gerektiğini söyledi. Kabakulakla ilgisi var mı?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Ergenliğe girdiği dönemden sonra kabakulak geçirenlerin üçte bir kadarında virüsün yumurtayı da etkilemesi sonucu kabakulak orşiti görülür. Bu durumda yumurta şişer, ağrılı ve çok belirgin bir tablo ortaya çıkar. Bu durumun gerçekleştiği hastaların üçte bir kadarında da bu durum her iki yumurtayı da etkileyebilir. Eğer ergenlikte geçirilen kabakulak orşiti her iki yumurtayı da etkiler ve erken dönemde gerekli tedavi yapılmazsa yumurtanın içindeki sperm üreten hücreleri bozarak kısırlık sebebi olabilir. Sanırım sizde bu durum gerçekleşmiş ve bir yumurtanız dumura uğramış.

Haberin Devamı

SORU: Kemoterapi gördüm kısırlık yapar mı?

29 yaşındayım, 2008 yılında kemoterapi gördüm. Şu an nişanlıyım. Yakında evleneceğim. Ben kemoterapinin kısırlık yapıp yapmadığını öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP

Bazı kemoterapi türleri kalıcı, bazıları ise geçici olarak sperm üretimini etkileyebilir. Bu nedenle kemoterapi öncesi sperm alınıp dondurularak saklanmasını tercih ediyoruz. Sizde bu şekilde bir uygulama yapılmadıysa mevcut durumunuzu öğrenmek için tek yapabileceğiniz bu konuda deneyimli bir androloji departmanı olan laboratuvarda spermiyogram tahlili yaptırmaktır.

SORU: Hormon değerlerim düşük

33 yaşındayım. Hormon testleri yaptırdım, değerler düşük çıktı. Bu durum sertleşme sorunu oluşturur mu? Testin sonuçlarını yolluyorum. Benim için yorumlar mısınız?

CEVAP

Hormon tetkiklerinde testosteron hormonunun normalin alt sınırında çıkması tek başına anlamlı değildir. Hastalar sadece test veya film sonuçları ile değil; şikayetleri, anlattıkları, yansıttıkları ve muayene bulguları ile tanımlanabilir ve sadece gerektiği taktirde tedavi edilirler. Tedavi edilenin test sonuçları değil insanlar olduğunu unutmamalıyız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder