Beden Sağlığı Ablasından alınan ilikle hayata tutundu

Ablasından alınan ilikle hayata tutundu

Paylaş
Ablasından alınan ilikle hayata tutundu

10 yaşında yakalandığı lösemi hastalığı ile küçücük yaşta zorlu bir tedavi sürecine giren Emre ve ailesi, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Merkezi Sorumlusu Prof.Dr. Buket Erer Del Castello 'nun gözetiminde geçirilen ilik nakli operasyonuyla sağlıkla geçen 1 yılı sevinçle karşılıyor

Henüz 10 yaşındayken kulaklarındaki çınlama sesi, yüksek ateş ve bacaklarındaki morluklar ile hastaneye giden Emre’nin 1 gecede lösemi hastası olduğunun ortaya çıkması, Çakmak ailesini derinden sarstı. O güne kadar lösemi hastalığının ne olduğunu bile bilmeyen anne Reyhan Çakmak “Oğlumun lösemi hastası olduğunu öğrendiğimde neden bahsedildiğini bilmiyordum bile. Bacaklarında morluklar görüyordum. Okulda oynarken olduğunu düşünüyordum. Araştırmalar ve doktorumuzun bize verdiği bilgiler sonrasında uzun bir süre durumu kabullenemedim. Dünyam başıma yıkılmıştı” dedi.

Haberin Devamı

“Lösemi teşhisinden sonra kızımız Gamze’nin uygun donör olduğunu öğrendiğimizde Emre için duyduğumuz endişe bir nebze azaldı. İçimizde umut ve sevinç yeşerdi. Tabii doktorumuz bize bu sürecin zor olduğundan ve olumsuz sonuçlardan da bahsetmişti. Kızımız ve oğlumuzu hem psikolojik hem de bedenen yoran bu süreç sonunda neler olacağını tam olarak kestiremiyorduk.

Tüm bu tedavi sürecinde en büyük desteği doktorumuzdan ve daha önce bu hastalığı yenen hastalardan aldık” diyen anne Reyhan Çakmak nakilden sonra 1 yılı aşkın süredir her şeyin yolunda gittiğini, tetkikleri asla aksatmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Buket Erer Del Castello, kendisine başvuran 10 yaşındaki Emre’nin en büyük şansının uygun donörü kısa sürede bulmuş olması olduğunu belirterek teşhis konulduktan kısa bir süre içinde ilik nakli yapabilmiş olmanın hastanın hayatı için kritik önem taşıdığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Löseminin sadece hastayı değil, hasta yakınlarını da derinden sarstığına değinen Del Castello "Tüm aile için zorlu geçen bu süreç sonunda Emre’nin hayatına devam edebilmesi beni ve ekibimi çok mutlu etti. Uzun soluklu olan tedavi sürecinde hem Emre hem de ailesi ile bir aile olduk" dedi. Ülkemizde lösemi hastalığı ile ilgili farkındalığın üzülme, acıma ve umutsuzlukla oluşmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Merkezi Sorumlusu Prof.Dr. Buket Erer Del Castello “Kendinizi çaresiz hissetmeyin, doktorlarınız, hemşireleriniz, siz ve hasta yavrunuzla birlikte bu zahmetli yolu birlikte yürüyerek düzlüğe çıkacağınıza inancınız olmalı” dedi.

Lösemiyle ilgili genel bilgileri de paylaşan Del Castello sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle çocukluk çağı lösemileri gündemimizde. Bunun en önemli nedeni çocukluk çağı lösemilerinin önemli bir kısmı kemoterapi ile tedavi edilebilir olması. Aklımıza ölümcül bir hastalık değil tedavi edilebilir bir hastalık gelmeli. Bu tedavi uzun süreli ve zahmetlidir. Bu nedenle aile bireylerinin bilgilendirilmesi, ailenin tedaviye uyumu, doktora güveni gibi unsurlar tedavinin başarısında önemli rol oynar. Lösemi genetik bir hastalık değildir, yani kalıtsal değildir, ancak bazı hastalıklarda lösemi gelişme riski daha yüksektir. Bazı hastalıkların erken tanısında yapılan tarama testleri gibi löseminin gelişeceğini gösterecek bir test yoktur. Ancak 'erken teşhis' tanımı altında klinik olarak ortaya çıkmış hastalıkta vakit geçirmeden hastalığın ilerlemesine imkan vermeyerek tedaviye başlanması önemlidir.”

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Merkezi hizmete açıldı

Haberin Devamı

Toplantıya katılarak yeni açılan “Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi “ hakkında basın mensuplarına bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek, ülkemizde lösemili çocuklarımızı tedavi eden çok iyi yetişmiş pediatrik hematolog ve onkologların olduğunu belirterek, “Hastalarımıza tüm gelişmiş ülkelerde uygulanan tedavi protokollerinin aynısı uygulanıyor. Kök hücre nakli ihtiyacı olan lösemi hastası çocuklarımız, bu tedaviyi ülkemizde artık Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin deneyimli ekip ve merkezinde alabilecekler” dedi ve ülkemizde geçen sene 3 bini aşan hastaya kök hücre nakil yapıldığının bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tüm denetimlerden başarıyla geçerek ruhsatını alan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi “Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi “ , Türkiye’de az sayıda olan kemik iliği nakil merkezlerinden biri oldu.

Bu yeni birim Pediatrik Hematolog olan Prof.Dr. Buket Erer Del Castello’nun sorumlu hekimliğinde hizmet verirken birimde ayrıca Pediatrik Onkolog olan Doç. Dr. Sema Yılmaz da görev alıyor.