Beden Sağlığı Bel fıtığı yaşam kalitesini düşürüyor

Bel fıtığı yaşam kalitesini düşürüyor

Paylaş
Bel fıtığı yaşam kalitesini düşürüyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Rıdvan Aktan, bel fıtığı görülme sıklığının tüm toplumlarda yüzde 60 olduğunu ve yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi

Çalışma koşulları, mevsiminin getirdiği hareketsizlik, spor yapmama gibi etkenler kas ve eklem problemleri yaratarak, bel fıtığı oluşumunda etkili oluyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 21-30 yaş arası sağlıklı kişilerin yüzde 33’ünde bel fıtığı sorunu oluştuğu belirlendi.

Kadınlarda bel fıtığı ise, erkeklerin neredeyse 2 katı sıklığında görüldü.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Rıdvan Aktan, bel fıtığı görülme sıklığının tüm toplumlarda yüzde 60, bu oranın kadınlarda yüzde 75, erkeklerde ise yüzde 45 olduğunu kaydetti.

Bel omurları ve aralarındaki disklerin standart bir dizilimi olduğunu, bu dizilimi korumak için bele aşırı yüke neden olacak hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Aktan, "Bel çevresindeki kasları güçlendirecek egzersizler yapılmasında fayda var. Çünkü bu omurlar arasındaki yumuşak yapıda olan ve hareketi kolaylaştıran özel bir bağ dokusundan oluşan omurlar arası diskler bulunur. Bu diskler iki tabakadan oluşur. Dıştaki tabakanın yapısı bozulunca içte bulunan yumuşak tabaka dışarıya doğru taşar.

Haberin Devamı

Bu taşan kısım omurilik kanalındaki sinirlere baskı yapar ve bel fıtığı oluşur" dedi. Bel fıtığı yaşayanların büyük kısmının fizik tedavi ile sıkıntılarından önemli ölçüde kurtulabildiğine dikkat çeken Aktan, fizyoterapistin her hastaya özel değerlendirme sonucu uyguladığı egzersiz programı olması gerektiğini ifade etti.

Bel fıtığına yakalanma riskini en aza indirmek için ortopedik, bel boşluklarını dolduran yatakların tercih edilmesinin yararlı olacağını belirten Aktan, gerekmedikçe ağır yük kaldırmamaya özen gösterilmesini istedi. Yerden alınacak eşyalarda belden eğilmek yerine dizi kırarak omurlara yüklenen yükün daha düzgün dağılmasına dikkat edilmesini tavsiye eden Aktan şunları söyledi:

"Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınıp özellikle bel çevresi kaslarımızı kuvvetlendirici egzersizler yapmamız da bel fıtığı oluşma riskini azaltacaktır. Bel fıtığı olan hastalar kesinlikle klinik anlamda hiçbir bilgisi olmayan kişiler tarafından bilinçsizce yapılan bel çektirme, sırt çiğnetme, kupa çektirme gibi alternatif yöntemlerden uzak durmalıdır. Belki hasta kısa süreliğine rahatlamış hissedilebilir fakat bu tür bilinçsizce yapılan yöntemler kişiye felç olabilecek kadar ciddi zararlar verebilir. Çalışırken oturulan sandalyenin beli tam desteklediğinden emin olunmalı. Uzun süre oturarak çalışan bireyler mutlaka saat başı gevşeme egzersizleri yapmalıdır."

Haberin Devamı

DHA