Beden Sağlığı Damarlar ilk işaret fişeğini orada atar!

Damarlar ilk işaret fişeğini orada atar!

Paylaş
Damarlar ilk işaret fişeğini orada atar!

Uzmanlara göre; damar tıkanıklığı ile sertleşme bozukluğu arasında yakın bağ var. Bu nedenle damarlarda daralmanın ilk belirtisi, sertleşme sorunu olabilir

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (Cetad) verilerine göre ‘sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, yeterli bir sertleşme sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememe’ olarak tanımlanan sertleşme bozukluğu tüm erişkin erkeklerin yüzde 10-20’sinde görülüyor. 40-70 yaşları arasında yüzde 52 oranında rastlanıyor. Cinsel işlev bozukluğuyla doktorlara başvurma oranı açısından ilk sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Radikal'in haberine göre; Cetad uzmanları, bu sorunun nedenleri, tanısı ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Erektil disfonksiyon yani sertleşme bozukluğunun nedenlerini organik ve psikojenik olarak ayırabiliriz. Organik olarak damar hastalıkları en sık nedendir. Damarlarda daralmanın ilk belirtisi sertleşme sorunu olabilir. Bunun dışında diabet (şeker hastalığı), felç, beyin ve spinal tümörler, Multipl Skleroz, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar, ilaçlar, alkol, madde kullanımı sertleşme bozukluğuna yol açar. Eğer ikincil olarak ve ileri yaşlarda ortaya çıkıyorsa organik olma şüphesi mutlaka var olmalıdır. Klinisyen bu şüpheyi dışlamadan sorunu psikojenik kökenli bir sorun olarak kabul etmemelidir.

Haberin Devamı

Psikojenik nedenleri gelişimsel, etkileşimsel, psikiyatrik olmayan ve psikiyatrik nedenler olarak sınıflayabiliriz.

Sertleşme bozukluğunun gelişmesinde rol oynayan etkenleri, cinsel bilgi eksikliği, yanlış bilgiler, cinsel mitler, yetiştiriliş biçimi, travmatik cinsel deneyimler, baskıcı aile ortamı, ensest olaraksayabiliriz.

Çift ilişkisinin dinamikleri, iletişim sorunları, çatışmalar, evlilik dışı ilgi veya ilişki, partnerin cinsel isteksizliği sertleşme bozukluğunun ilişkiyle ilgili nedenleridir.
Yaşam dönemi ve zorlukları, yaşlanma, sağlıkla ilgili kaygılar psikojenik nedenleri arasındadır.
Ayrıca, performans anksiyetesi, depresyon ve anksiyete bozuklukları sertleşme bozukluğunun psikiyatrik nedenleridir.

TANIDA AYRIM ÖNEMLİ

Sertleşme bozukluğunun tanısını koyarken organik, psikojenik ayırımı yapmak gerekir. Sertleşme sorunu ilk cinsel aktiviteden itibaren mi mevcut, yoksa tetikleyici bir olay var mı sorusu birincil-ikincil ayrımını yapmayı sağlar. Tedavi, nedene bağlı olarak değişmektedir . Eğer bedensel bir hastalık söz konusuysa, herhangi bir psikiyatrik hastalığa bağlı ortaya çıkmışsa öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Eşle ilgili iletişim ve ilişki sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkmışsa öncelikle evlilik tedavisi uygulanmalıdır.

Sertleşme bozukluğunun sebebi organik de olsa zaman içinde bu kişilerde psikolojik sorunlar eklendiğinden mutlaka psikolojik destek de verilmelidir.
Psikojenik nedenler varsa cinsel terapi uygulanmaktadır. Tedavi 1-4 ay sürmektedir, eğer partneri varsa partneriyle birlikte ortalama haftada bir olarak cinsel tedavi uygulanmaktadır, çift tedavisinde tedavi başarısı daha yüksektir.”

Haberin Devamı