Beden Sağlığı Migreni tanıma ipuçları-2

Migreni tanıma ipuçları-2

Paylaş
Migreni tanıma ipuçları-2

Ağrıya migren demek için bazı ipuçları var. Eğer baş ağrınız zonklayıcıysa, ağrınız şiddetlendiğinde bulantınız oluyorsa, ışık sizi rahatsız ediyorsa migren ihtimaliniz yüksek. Parfüm kokusuna duyarlılık da önemli bir belirti...

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Haberin Devamı

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş anlattı:

Migrenin kaç tipi var?

En sık gözüken aura’lı ve aura’sız migren. Bunlar içinde en sık rastlanan migren tipi aurasız migrendir: Migrenlilerin yüzde 80-90’ında gördüğümüz basit migren tipidir. Sadece baş ağrısıyla başlayıp baş ağrısı ile biter. Esneme, tatlı isteği gibi belirtilerle hastaların bir kısmı önceden ağrısının gelebileceğini anlayabilir.

Auralı migren nedir?

Yüzde 10 ila 20 arasında değişen oranlarda ortaya çıkan bir migren tipidir. Auralı migrende baş ağrısı gelmeden önce bazı nörolojik belirtiler olur. Mesela birçoğu sağ ya da solu görememekten, ışık sapmalarından, karanlık noktalar gördüklerinden dert yanarlar. Hasta parlak ışıklar, zig zag çizgiler gördüğünü ya da görmenin bulanıklaştığı söyler. Bazen bir gözü tamamen görmez. Bu problemler beş dakika ile bir saat arasında sürer, sonra baş ağrısı başlar. Aura’lı migren genetik faktörlerin daha fazla rol aldığı bir migren tipidir. Aura’lı migrenin de bazı özel çeşitleri var. Allah’tan bu değişik tipler çok seyrek gözüküyor.

Haberin Devamı

Neden?

Çünkü çok korkutucu. Mesela 10 binde bir görülen bir migren türü var ki, hasta önce felç olur. Kol ve bacağını hiç hareket ettiremez. Bu, yarım saat, bir saat sürer ve hasta mucizevi biçimde düzelir. Peşinden baş ağrısı başlar. Veya bazen hasta kör olur, bir süre sonra körlük düzelir, sonra baş ağrısı gelir. Bu hastalar çoğu kez bir beyin kanaması ya da kalp krizi şüphesiyle hastaneye yatırılırlar. Hastalara daha önce böyle ataklar geçirip geçirmediğini sorduğumuzda yanıt ‘evet’ ise migrenden şüpheleniriz. Aslında bu insanların beyin ya da damar filmlerine baktığımızda tamamen normal olduklarını görürüz. Bu hastalar basit migren ilaçlarıyla kolaylıkla tedavi edilebilir.

Felcin kalıcı olma ihtimali var mı?

Çok nadir olsa da var. Çünkü bu tür nörolojik problemi olanlarda hastalığın tekrarlamasıyla beyin hücrelerinde bazen geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşabiliyor. Bir kısmının beyinleri öyle duyarlı oluyor ki bu hastalar tokat atıldığında ya da kafasına top geldiğinde komaya girebiliyor. Hatta bu koma ölümcül olabilir. Biz bu gruptaki hastalara kafaya darbe yönünden çok dikkatli olmalarını tembih ederiz.

Haberin Devamı

Klasik migren felce dönüşebilir mi?

Hayır. Aura’lı migren kişinin doğuştan özelliğidir. Genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkar.

Auralı migreni olanların nelere dikkat etmesi gerekir?

Bu tip migren damar tıkanıklıkları için zemin hazırlar. Bu yüzden de bazı risk faktörlerinden uzak durmak gerekir. Aura’lı migreni olan kadın hastaların kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmaması gerekir. Çünkü kalp krizi geçirme riskleri doğum kontrol hapıyla 10 kat artar. Veya, auralı migreni olan biri sigara içerse damar tıkanıklığı riski artar, felç riskiyle karşı karşıya kalabilir. Sağlıklı beslenmesi, alkol tüketimini sınırlaması alınabilecek diğer önlemler arasında. Ayrıca, ağrı kesici ilaçlar, daha baş ağrısının başlamadığı aura döneminde alındıklarında etkili olabilirken, yeni çıkan ve triptan grubu denen ilaçlar bu dönemde alındıklarında etkisiz kalır. Bunun bilinmemesi, tedavide başarısızlığın önemli nedenlerinden biri.

Haberin Devamı

Migren ilaçları bağımlılık yapar mı?

Bir migrenli ayda 10 gün ya da daha sık ergotamin kullanılırsa bu miktar bağımlılık için yeterli. Bağımlılık sonucunda hastanın migreni sıklaşır. Ağrı kesici alınınca hastanın ağrısı o an için kesilir ama bu kez ağrı sayısı artar, yeniden ve yeniden gelir. Çok seyrek ağrılarda, diyelim ayda iki-üç kez çekilen ağrılar için sadece atak ilacı verilir. Ama ayda üçten fazla ağrısı varsa hem atak ilacı hem de önleyici tedavi yaparız. Gün aşırı veya her gün ağrısı olanlara bağımlılık riskini önlemek için ağrı kesici vermiyoruz. Bu hastalarda sadece önleyici tedavi yapıyoruz. Ağrıları seyrekleşince onlara da ağrı kesici verebiliyoruz.

Hangi yiyeceklerden uzak durmak gerekir?

Şu yiyecekler migren atağına neden olur diye bir şey söylemek mümkün değil. Ancak konserve gibi daha çok koruyucu madde içeren yiyecekler, baklagiller, peynir, tavuk, balık migreni tetikleyebilir. Ama bu konuda önemli olan hastanın deneyimi. ‘Ben beyaz peynir çok tüketirim ama hiç başım ağrımız’ diyen birine bu yiyeceği kısıtlamanın bir anlamı yok. Mesela benim sadece üzüm yediği için migren krizi gelen hastam var. Bu nedenle migrenlilere bir diyet listesi vermek çok doğru değil. Hastalara şu noktaya dikkat etmelerini öneriyorum: Ağrınız özellikle belirlediğiniz bir yiyecekten sonra geliyor mu? Eğer böyleyse o yiyecekleri tüketmemeye çalışın. Ya da size bir yiyecek sunulduğunda, veya mönüsünü bilmediğiniz bir yemek sonrasında baş ağrınız çıkıyorsa bu yiyeceklerin sizde migren yaptığından kuşkulanın ve bunları diyetinizden çıkarın.

Haberin Devamı

AĞRIYI AZALTMAK İÇİN

- Uykunuzu düzene sokun. Hafta içi ve hafta sonu aynı saatte yatın ve kalkın.

- Ağrı kesicileri çok sık kullanmayın. Türkiye’de 100 kişiden birkaçı ilaç kullandığı için her gün ağrıyla karşılaşır.

- Sigara içmeyin.

- Karanlık, loş, sessiz bir odada dinlenin.

- Ağrının olduğu tarafa soğuk kompres yapın.

- Duş alın.

- Önce şakaklara, sonra da gözlerin dışa bakan tarafına hafif hafif bastırarak başınıza masaj yapın.

- Migreniniz varsa doğum kontrol hapı kullanmayın.

- El ve ayaklarınızı sıcak suya sokun.

- Migren ilacını asla doktora danışmadan kullanmayın.

- Ağrınız tekrarlıyorsa, mutlaka hekime başvurun.

YARIN: MiGREN NASIL TEDAVi EDiLiR?

>> MİGRENİ KENDİ KENDİNE TEŞHİS İÇİN...