Beden Sağlığı Şeker tüketimi azalıyor ama obezite artıyor

Şeker tüketimi azalıyor ama obezite artıyor

Paylaş
Şeker tüketimi azalıyor ama obezite artıyor

Uluslararası üreticiler Londra'da şekerin geleceğini masaya yatırdı. Toplantıda ortaya çıkan sonuç ise şaşırtıcıydı; dünya genelinde şeker kullanımının azalmasına rağmen obezite hızla artıyor

Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) toplantıları 24-26 Kasım tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirildi. Şeker pancarı ve şeker kamışı üretici örgütlerinin yanı sıra şeker sanayicilerinin de yer aldığı toplantılarda Türkiye’yi Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) temsil etti. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un da İcra Kurulu’nda yer aldığı WABCG’nin yıllık olağan genel kurulu da Londra’da toplandı.

Haberin Devamı

Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) düzenlediği toplantının ilk gününe şeker ve obezite ilişkisini inceleyen istatistikler damgasını vurdu. İngiltere’nin 150 yıllık istatistik kuruluşu CzarnikowGroup’un uzman analisti Stephan Geldart; İngiltere, Avustralya ve ABD’de, 1980’li yıllara göre kişi başına şeker tüketiminin üçte iki oranında azalmasına rağmen obezitede artış yaşandığına dikkat çekti.

OBEZİTE 1960’LARDAN İTİBAREN ARTTI

Nişasta Bazlı Şeker’in (NBŞ) 1960’lı yıllarda şekerli mamuller sanayinde kullanılmaya başlandığını vurgulayan Geldart, ABD’de NBŞ kullanımındaki artışla paralel pancar ve kamış şekeri tüketiminin azaldığını, obezitenin de 60’lı yıllardan başlayarak artan bir oranla sorun haline geldiğini söyledi. Geldart, 30 yıl öncesine göre toplam şeker tüketiminin ABD’de yüzde 17 oranında azalmasına rağmen obezitenin yüzde 42-62 oranında arttığını vurguladı. Geldart, benzer şekilde son 30 yılda Avustralya’da şeker tüketimi yüzde 20 azalırken obezitenin yüzde 30 arttığını, İngiltere’de de şeker tüketimi üçte iki azalırken obezitenin yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti.

Haberin Devamı

İHA