Sağlık Adet görme yaşı ne zamandır?

Adet görme yaşı ne zamandır?

Paylaş
Adet görme yaşı ne zamandır?

Adet görme yaşı ne zamandır?

Ülkemizde kızların ilk adet görme yaşı 12 civarıdır. Bu durum iklime göre değişiklik gösterir. Kızınız adet görmediyse ancak tüylenme ve memelerde büyüme varsa paniğe kapılmayın. Geç kalmadan bir doktora başvurun.

Haberin Devamı

Kürtajdan sonra rahim ağzında yara oldu

4 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Ama ben yeniden muayene olmadım. Bu hastalık hakkında da hiçbir bilgim yok. Tedavisi nasıl?

CEVAP: Kürtaj olan pek çok kadın rahim ağzında yara olduğunu ifade ediyor. Biz hakiki yara denecek değişiklikleri bu kadar sık görmüyoruz. Rahim kanalını döşeyen epitel rahim ağzını döşeyen epitelden farklıdır. Bazen bu epitel rahim ağzından görülebilecek şekilde yer değiştiştirir ve buna yara diyenler de vardır. Bu aslında normal fizyolojik bir olaydır. Rahim ağzındaki değişiklikleri vajinal smear alarak ve gerektiğinde biyopsi yaparak değerlendiriyoruz. Önemli olan hücre düzeyindeki değişikliklerdir. Bence siz smear aldırın ve sonucu doktorunuza veya bize sorabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kızım hâlâ adet görmüyor

16 yaşında bir kızım var hâlâ adet görmedi. Gelişiminde gözle görülür bir sorun yok ancak bu durum beni çok endişelendiriyor. Ne yapmalıyım? Nereye başvurmalıyım?

CEVAP: Ülkemizde genç kızlar 12 yaş civarında adet görmeye başlıyorlar. Daha güney ülkelerde bu yaş daha aşağılara (8-10 yaşı civarına) inerken kuzey ülkelerinde ilk adet yaşı 16-17’lere kadar çıkabiliyor. Kızınızın diğer gelişme belirtileri (tüylenme, memelerin büyümesi) normal olduğuna göre merak edecek çok fazla bir şey yok sanırım. Daha önceki yazılarımdan birinde ergenlik çağında kız çocukların bir kere muayene edilmesindeki yararlardan söz etmiştim. Her şeyi normal olduğu halde dış genital organlardaki basit yapısal bozukluklar nedeni ile adet görülmeyebilir. Bunun gibi az görülen ihtimalleri ortadan kaldırmak için yine çare kızınızın bir kadın-doğum uzmanına götürülmesidir.

Dış gebelik yaşadım, diğer hamileliklerimde de aynı şey olur mu?

Ben 22 yaşında, 1.5 yıldır evli bir kadınım. 1.5 ay önce bir dış gebelik geçirdim. Ama doktorum erken teşhis edildiği için ameliyata gerek kalmadan kanamayla vücudumdan atıldığını söyledi. Kan değerim 360’tan 327’ye indi. Hâlâ leke halinde kanamam var. Bu benim ilk hamileliğimdi. Bundan sonraki gebeliklerimde de aynı şeyi yaşar mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Dış gebeliklerde erken tanı hakikaten ameliyata gerek kalmadan iyileşmeyi sağlayabiliyor. Bunun için kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın kullanılması gerek. Ben yazınızdan size böyle bir tedavinin yapıldığı bilgisini alamadım. Dış gebelik bazen hiç tedavi yapmadan da kendiliğinden geriler ve kaybolur. Belki de sizdeki durum bu. Gebelik testinin takip edilmesi ve tamamen normal değerlere düşmesi gerekir. Benim size tavsiyem şu: “Kanamam da var” diyorsunuz doktorunuza gidip bir kontrol daha yaptırın.

Jinekolog Profesör Doktor Derin Kösebay

saglik@posta.com.tr