Cumartesi Postası Doğum sonrası 12 önemli soru

Doğum sonrası 12 önemli soru

Paylaş
Doğum sonrası 12 önemli soru

Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt anlattı

Hazırlayan: Ferhan Kaya Poroy

1) Akıntım ne zaman bitecek?

Doğum sonrası akıntı yani loşi, ilk 3-4 gün kırmızı renklidir. Birkaç gün içinde rengi açılır ve miktarı azalır. Doğum sonrasındaki 2-3. haftada loşi kıvamı koyulaşır, rengi sarımsı-beyazdır. Doğum sonrası 4 veya 5. haftada bu akıntılar azalarak kesilir.

2) Doğum sonrası diyet yapılabilir mi? Eski kiloma-formuma ne zaman kavuşurum?

Doğru beslenmek, kilo kontrolünün sağlanmasını ve bebek için kaliteli süt üretimini sağlar. Emziren annelerin protein, meyve, sebze, süt ürünleri ve bol sıvı içeren dengeli bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Hızlı kilo verdiren diyetlerden kaçınılmalıdır.

3) Rahmin eski haline dönmesi ne kadar sürer?

Rahimin boyu ve ağırlığı gebelikte yaklaşık 10 kat artar. Eski haline dönmesi yaklaşık 6 hafta sürer. 6. haftada rahim yaklaşık 100 gr ağırlığındadır.

4) Egzersize ne zaman başlayabilirim?

Gebelikte genişleyen ve esneyen karın kasları 6 hafta sonra toplanmaya başlar. Doğum sonrası egzersizlere bu süreden sonra başlanabilir. Hareketler sırasında aşırı yorgunluk hissi oluşmamalıdır.

5) Ne zaman eskisi gibi banyo alabilirim?

Normal doğum sonrasında hemen, sezaryen sonrası ise takip eden ilk günden itibaren ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir. Küvet içinde banyo, temiz bir ortamda yapılacaksa genelde güvenlidir.

6) Eşimle normal seks hayatımıza ne zaman dönebiliriz?

Loşi artık kanlı değilse doğumdan 3 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak cinsel isteksizlik hissedilebilir. Kadınların çoğunda, cinsel istek doğum sonrası 6-8. haftalarda geri döner.

7) Hamilelikten korunmalı mıyız?

Bebeklerine sadece anne sütü veren ve adet görmeyen kişilerde emzirme, ilk altı ay yüzde 98 oranında korur. Bu dönemde istenmeyen sürpriz gebelikler olması sık rastlanan bir olay olduğundan hazırlıklı olmak gerekir.

8) Bebeğimi emzirirken canımı yakanmeme uçlarımdaki çatlaklar için ne yapabilirim?

Bunun nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Bunu engellemek için bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın.

9) İçki içebilir miyim?

Emziren anneler alkol aldığında bir miktar alkol süte geçer. Bu nedenle emziren annelerin alkol alması önerilmez.

10) Ağır kaldırabilir miyim?

Hafif ev işleri ve egzersiz doğum sonrasında sakıncalı değil. Ancak ağır kaldırmak özellikle sezaryen ile doğum yapan kişilerde ilk 6 hafta uygun değildir.

11) İlaç kullanmamın emzirdiğim bebeğime zararı olur mu?

Kullandığınız ilaçların bazıları anne sütüne geçer. Emzirme ile bebek de bu ilaçları alabilir. Bu nedenle ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

12) Yorgunluk, uykusuzlukla nasıl baş edebilirim?

Her ne kadar doğum sonrasında mutlak yatak istirahati önerilmese de dinlenmek çok önemlidir.

3

Haberin Devamı