Beden Sağlığı Hamileyken numaralı gözlük değişimi yapmayın!

Hamileyken numaralı gözlük değişimi yapmayın!

Paylaş
Hamileyken numaralı gözlük değişimi yapmayın!

Anne adayları, gebelik dönemlerinde birçok göz rahatsızlığı riskiyle karşı karşıya. İşte anne adaylarının gebelik esnasında ve sonrasında yaşayabileceği göz rahatsızlıkları ve alınabilecek önlemler...

Gebelik döneminde anne adaylarının sağlıklarını etkileyen birçok etmen vardır. Bebeğin gelişimi için anne adayının vücudunda meydana gelen fizyolojik ve hormonal değişikliklerin neden olabileceği rahatsızlıklar doktor kontrolüyle azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Gebeliğe bağlı olarak hormon seviyelerinin değişmesinin, gözleri olumsuz etkilediğini belirten Avrupagöz Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, anne adaylarının gebelik esnasında ve sonrasında yaşayabileceği göz rahatsızlıklarını ve alınabilecek önlemleri anlattı.

Haberin Devamı

GÖZ DAMLALARINI KULLANIRKEN DİKKAT!

Özellikle göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlalarının, hamilelik ve emzirme esnasında kullanımının sakıncalı olabileceğine değinen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan "Hamilelik öncesi glokom nedeniyle damla kullanan anne adayları gebelik öncesi ve sonrasında göz kontrollerini yaptırarak doktor tavsiyesi doğrultusunda damlalarını kullanmalıdır. Göz damlaları hamilelikte ve emzirme döneminde sakıncalı olabilmektedir. Ayrıca, hamilelik boyunca yakına uyum (akamodasyon) bozuklukları ve görme alanı daralması gibi doğum sonrası düzelen rahatsızlıklar da yaşanabilir " dedi.

'YÜKSEK MİYOPU OLAN ANNE ADAYLARI SEZARYEN DOĞUMU TERCİH ETMELİ'

Prof. Dr. Doğan, ayrıca yüksek miyop ve retina dejenerasyonları olan anne adaylarında doğum esnasındaki ıkınmalar nedeni ile retina dekolmanı gelişme riskini yükselteceğini ifade etti. Bu durumdaki anne adaylarına gebelik öncesi detaylı retina muayenesi önerildiğini söyleyen Prof. Dr. Doğan, "Retina deliği veya yırtığı olan kişilere argon lazer tedavisi yapılarak gelişebilecek retina dekolmanı engellenmeli, hatta bu tür durumlarda doğumun sezeryanla yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

ANNE ADAYLARI BUNU YAPTIRMAYIN

Gözdeki kırma kusurlarını düzeltmek amacıyla uygulanan excimer lazer tedavisinin anne adayları için sakıncalı olduğunu ve bu dönemde kesinlikle yaptırılmaması gerektiğini belirten Doğan, "Hatta excimer lazer tedavisi olmuş kişilerin altı ay boyunca hamile kalmamasını öneriyoruz ünkü tedavi olmuş hastaya ikinci bir excimer lazer uygulaması gerekebileceğinden sağlıklı ölçümler yapılamaz. Yüksek miyopisi olanlar, retina incelmesi ve yırtık riski nedeniyle gebelik sırasında göz doktorları tarafından çok yakın takip edilmelidir. Anne adaylarının gebelik ve emzirme dönemlerinde excimer lazer tedavilerini bir süre ertelemeleri ve doktorlarına danışmaları çok önemli" dedi.

GÖZ KURULUĞUNA GÖZYAŞI DAMLASI

Sözlerine hamilelikte artabilecek gözyaşı yetersizliği hastalığı ile devam eden Prof. Dr. Doğan "Hamilelikte kornea tabakasında, kalınlıkla beraber duyarlılık da azalmaktadır. Bunun neticesinde gözyaşı salınımı azalarak gözde kuruluk, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, görmede bulanıklık gibi şikâyetler olabilir. Bu durumda mutlaka göz hekimine danışarak önereceği suni gözyaşı damlaları kullanılabilir" dedi.

Haberin Devamı

Kontakt lens kullanımının anne adaylarını rahatsız edebileceğini belirten Prof. Dr. Doğan, kornea hassasiyeti azaldığı için kontakt lens kullanımı sırasında kornea hasarı ve enfeksiyon risklerinin artabileceğinin altını çizdi.

GÖZLÜĞÜNÜZÜ DEĞİŞTİRMEYİN

Hamilelik sürecinde kornea kalınlığında görülen artışa bağlı olarak gözlük numaralarında değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Neyse ki bu değişiklikle kalıcı değildir ve doğum sonrasında düzelir. Bu nedenle anne adaylarımıza numaralı gözlük değişimlerini doğum sonrasında yapmalarını öneriyorum" dedi.

DİYABETİK RETİNOPATİ GELİŞEBİLİR

Prof. Dr. Doğan, yalnızca gebeliğe bağlı diyabet varsa bunun diyabetik retinopati için bir risk taşımadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Diyabetik retinopati retina içi hasarı ve damarların retina önüne doğru çıkması olarak iki evrede değerlendirilir. Hamilelikten önce diyabet hastası olan kişilerde diyabetik retinopati mevcut değilse yaklaşık olarak yüzde 10 oranında hamilelik sırasında hafif düzeyde diyabetik retinopatinin gelişme riski bulunmaktadır. Bu hastalarda ilk muayene ilk üç ay içerisinde, tekrarlanan muayeneler ise gebeliğin altıncı ayından sonra yapılmalıdır" dedi.