Prof. Dr. Derin Kösebay Adet gecikmesine neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Adet gecikmesine neden olabilir

Haberin Devamı

Kadının doğumdan sonra 40 gün yani lohusayken ve emzirirken hormon alarak hamilelikten korunması adetleri geciktirebilir. Bu dönemde yapılacak en doğru yol erkeğin korunması, kadının ilaç ve hormon alımına ara vermesi...

Adetim gecikti

2 aydır adet görmüyorum. Aktif cinsel yaşamım yok. Zaman uzadıkça endişelenmeye başladım. Bu kadar beklemem ne kadar sakıncalı olabilir? Bir de hangi testleri yaptırmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelik şüpheniz kesin yoksa, sizde hormonal bozukluk söz konusu. Bu en sık prolaktin hormonunun yükselmesinden olabilir. Polikistik over’li hastalarda yaşanabilir. Bunun dışında daha nadir görülen durumlar tabii vardır. Sizin kadın doğum uzmanıyla görüşmeniz, muayene olmanız ve bazı testleri yaptırmanız gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Eşime de bulaşmış mıdır?

36 yaşındayım, HPV olduğumu öğrendim. HPV tipim 58. Leep yapıldı. Siğilim yok. Tekrarlama riski nedir? Şayet eşime bulaştıysa leep’ten sonra ona geçirdiğim virüsün bende de tekrarlama olasılığı var mı? Bir de eşim nasıl bir tedavi görmeli? CEVAP Sevgili okuyucumuz, HPV nedeniyle sizde olan değişiklik Leep ile tedavi edilmiş. Bundan sonra 1 sene kadar mutlaka prezervatifsiz ilişkiye girmeyin. Sizde HPV varsa eşinizde de vardır. Eşiniz de en az 1 sene HPV ile temas etmezse büyük olasılıkla HPV’den kurtulmuş olacaktır.

İğneyle korunuyordum

30 yaşındayım, doğumdan sonra hiç adet görmedim. Çocuk emzirirken 3 aylık korunma iğnelerinden kullanıyordum. Emzirmeyi bırakınca iğneyi de bıraktım. Ama hâlâ adet görmedim. Doktora gittim, progesteron verdi ama yine olmadı. Adet görmek için ne yapmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, lohusalık döneminde emzirirken korunmak için kullanılan hormon tedavisi adetleri geciktirebilir. Bu tedaviyi kestikten sonra tekrar progesteron kullanmak belki kanamayı bir süre daha geciktirebilir. Burada koruma iğnelerini ne zaman kestiğiniz ve progesteron hormonunu ne zaman ve ne kadar süre kullandığınız önemli. Bunları bilmeden yanlış yorum yapmak istemiyorum. Ama sorunuzla ilgili önemli birkaç hastalıktan söz etmek istiyorum. Doğumda aşırı ve şiddetli kanama olanlarda, beyinde hipofiz bezi ön lobunda nekroz olabilir ve sonuçta adet kanamaları durabilir. Yine doğum sonunda kanamayı durdurmak için yapılan aşırı bürütal kürtajda rahim duvarları birbirine yapışarak adet kanamaları durabilir veya doğum sonu geçirilen rahim iltihaplarında aynı durum ortaya çıkabilir. Doktorunuzla görüşün. Bu anlattığım nadir durumlardan biri sizde olmadı ise bir süre daha beklemekle adetlerin başlayacağını sanıyorum, sevgiler..

Sıradaki haber yükleniyor...
holder