Opr. Dr. Hande Akbaş Aşılama için çiftin durumuna bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Aşılama için çiftin durumuna bakılır

Çocuğu olmayan çiftlerin aşılama yöntemiyle bebek sahibi olabilmesi için sperm sayı ve hareketliliğinin normal veya normale yakın olması gerekiyor. Bunu öğrenmek için üreme tıbbı konusunda uzman bir hekime başvurun, o gerekli yönlendirmeyi yapar

Aşılama yaptıralım mı?

2 yıllık evliyiz. Hiç gebe kalamadım. Eşim diyabet hastası. Doktora gittik, sperm yolları kapalıymış. Bir de sperm düşüklüğü varmış. Acaba aşılama yaptırsak çocuğumuz olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı ve hareketliliği ne kadar düşük bahsetmemişsiniz. Ama anladığım kadarıyla doktor kanalları kapalı dediğine göre muhtemelen beklenenin epey altında saptanmış. Aşılama yapabilmemiz için sperm sayı ve hareketliliğinin normal veya normale çok yakın olması gerekir.

Haberin Devamı

Size önerim tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurmanızdır. Hanımların yumurtlama açısından biyolojik bir saatleri olduğu için beklerken siz de yumurtalarınızı kaybederseniz. O zaman tüp bebek yöntemiyle bile şansınız düşük olur.

Çocuğumuz olur mu?

Varikosel ameliyatından 2 yıl sonra yaptırdığım test sonuçlarını size yolluyorum. Acaba bu yollarla çocuğumuz olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, göndermiş olduğunuz sperm sonucu gayet normal. Bu spermle eşinizin rahatlıkla gebe kalmasını bekleriz. Kaç yıldır çocuk düşündüğünüzden bahsetmemişsiniz ancak 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen bu sperm değerleriyle eşiniz hamile kalamadıysa mutlaka kendisinin de detaylı incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu değerlerle çocuk sahibi olamamanızın sebebi siz değilsiniz gibi duruyor.

Annelik mümkün mü?

25 yaşındayım. 1.5 yıldır evliyim. Polikistik over teşhisi konuldu. Sonra polikistik değilsin dediler. 9 ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Ultrasonda multikistik yapılar izlendi. En son 15 Şubat’ta doktorum probe küretaj yaptı. Sonucu yazıyorum.

Eşimin sperm sayısı ve canlı sperm miktarında sorun yok. Bana rahim filmi çektirmem söylendi. Çocuk için ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu mutlaka kısırlık demek değildir. Adetleri düzenli olan, kilosu fazla olmayan birçok polikistik over hastası kendi kendisine gebe kalabilir.

Haberin Devamı

Nitekim siz adetlerinizle ilgili sorun olmadığı için gebe kalmışsınız. Patoloji sonucunuz normal. Genellikle kürtaj sonrası 3-4 hafta içinde hasta tekrar adet görür. Eğer bu süre 6 haftayı geçerse o zaman mutlaka doktora gidin.

Rahim filmi bu zamana kadar çoktan çekilmeliydi kanaatindeyim. Bir de yaşadığınız düşük nedeniyle size ve eşinize genetik tetkik yapılması da uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder