Prof. Dr. Derin Kösebay Bazen tedaviye gerek kalmaz
HABERİ PAYLAŞ

Bazen tedaviye gerek kalmaz

Human Papilloma Virüs’ün yani HPV’nin 150’ye yakın çeşidi var. Genital organlarda siğil olarak ortaya çıkan HPV’nin bazı tiplere kansere neden oluyor. Eğer düşük riskli gruptaki virüslerden kaptıysanız tedaviye gerek kalmadan iyileşebilirsiniz ama yine de doktora başvurun...

Siğiller yok oldu ama merak ediyorum

38 yaşındayım, 8 yıllık evliyim. HPV virüsü kendiliğinden geçer mi? 5 ay önce HPV virüsü ile aldığım siğillerim vardı. Ama kendiliğinden yok oldu. Bu mümkün mü?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, HPV’nin 150’ye yakın tipi var ve bunların içinde 15 tip kansere neden olabiliyor. Bu yüksek riskli HPV tiplerinin bile yaptığı değişikliklerin büyük kısmı geriliyor. Ama bir kısmı kalıcı hale geliyor ve hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Hastalık tedavi edildikten sonra 1 sene kadar o kişi virüsle tekrar karşılaşmazsa büyük olasılıkla bağışıklık sistemi virüsü tamamen ortadan kaldırabiliyor. Düşük riskli gruptaki HPV virüslerinin kendiliğinden (tedavi edilmesine gerek kalmadan) geçmesine daha sık rastlıyoruz. Okuyucumuzun siğilleri de bu nedenle kendiliğinden geçmiş olabilir, sevgiler.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Polip sorun yaratır mı?

23 yaşındayım ve bekarım. Rahimde polip teşhisi konuldu. Doktorum, ultrasonla bakarken polipi tesadüfen gördü. Hamileliğe engel mi? Bir de bu polip ileride kansere dönüşür mü?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, rahimdeki polipler, polipin rahim içinde bulunduğu yere, büyüklüğüne ve yaptığı şikayetlere göre gebelik üzerine etkilidir. Rahim içindeki her şeyi rahim kasılarak dışarı atmak ister. Polip için de durum aynıdır. Önce gebe kalmayı zorlaştırdığı gibi gebelikte de düşüklerin olmasına neden olabilir. Bence bir soruna neden olmadan alınmasında yarar var. Çünkü polip durdukça büyümeye devam edecektir. Çok kanamam oluyor Ben sezeryanle doğum yaptım ve 2 aydır adet görüyorum.

Çok kanamam oluyor.

Doğum sırasında tüplerimi bağlattım, ondan olabilir mi?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra kanamaların uzun zaman devam etmesi bazı araştırmaların yapılmasını gerektirir. Öncelikle çocuğun eşinin (Plasenta) bir parçasının rahim içinde kalıp kalmadığı kontrol edilmeli. Ultrasonla incelenerek rahimde kanamaya neden olacak bir polip veya myomun olup olmadığı araştırılmalı. Kan tahlilleri yapılmalı ve mutlaka kanda yapılan gebelik testi (BHcG) istenmeli. Sonuçlara göre, eğer gerekirse rahim içinden parça alıp incelemeli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder