Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum yapmadıysanız...
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapmadıysanız...

Doğum kontrol hapları gebeliği önlüyor. Kullananlardan bazıları kilo alıyor, bir kısmının iştahı kesiliyor. Bu hapı kullanmak istemeyen spiral taktırabilir. Ama hiç doğum yapmamış birinin önce bu alternatifi değerlendirmesi iyi olur

[[HAFTAYA]]

Doğum kontrol hapıyla kilo alıyorum

8 aylık evliyim, 32 yaşındayım. 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyor, kilo alıyorum. Ben bu durumdan hiç hoşnut değilim ve gün geçtikçe kilo alacağımı düşünüyorum. İğneyi kullanan biri kilo almaya müsait olduğu halde aldırmadığını söylüyor. Ne yapacağım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları bazen kullanılmaya başlandıktan sonra bir kilo artışına neden olabiliyor. Aynı ilacın başka bir kişide de iştahı azaltığına veya kiloya hiçbir etkisi olmadığına rastlıyoruz. İlaç kullanılmaya başlandığı ilk 2-3 ay özel dikkat gösterilirse ilaca bağlı istenmeyen etkilerin çoğunun gerilediğini görüyoruz. Çocuk istemeyen bir kadının mutlaka doğum kontrol hapları alma mecburiyeti yok. Eğer kilo açısından kendine güvenemiyorsa veya korkuyorsa spiral taktırabilir. Ama benim tavsiyem doğum yapmamış biri için doğum kontrol haplarının öncelikli olarak denenmesi veya kullanılmasıdır.

Kız arkadaşım hamile kalamayacak mı?

Kız arkadaşım doktora gitti, sol yumurtalığında üç kist olduğu ortaya çıktı. Doktor kistlerin iyi huylu olduğunu, ilaç tedavisiyle düzelebileceğini söyledi. Bu kistler ne anlama geliyor? Anne olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklarda cinsi ve özelliği farklı pek çok kist oluşabilir. Ağrılı adetle beraber sık görülen çikolata kistleridir. Anladığım kadarıyla arkadaşınızın kistleri bu tip değil. Yumurtalıklarda her ay birkaç kistik yapı oluşur. Bunlardan 1-2 tanesi gelişmeye devam eder (2 santim civarına kadar büyür). Sonra bu kistler yırtılarak içindeki yumurta atılır ve yumurtlama dediğimiz olay meydana gelir. Bu normal gidiş bazen bozulur, yumurtalıktaki kist yırtılmaz ve büyümeye devam eder. İyi huylu olan bu kistler çoğu zaman kendiliğinden küçülür. Bazen de küçülmesi için doğum kontrol hapları gibi ilaçlar kullanılır. Arkadaşınızdaki durum sanırım bu. Merak etmeyin, önemli bir sorun olmaz.

Haberin Devamı

Riski fazlaymış

Çocuğumuz olmuyor. Tüp bebek tedavisine başlamak istiyoruz. Ama çevremizden duyduğumuz kadarıyla tüp bebek tedavisinde düşük riski çok yüksekmiş. Bir de kullanılan ilaçların yan etkileri ileride kötü hastalıklara neden oluyormuş. Bu doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tüp bebek tedavisinde başarı şansı hiçbir yerde yüzde 100 değil. Gebe kalma oranı her merkezin farklı olmakla beraber yüzde 40 civarında. Gebe kalanlardan da düşük yapanlar olabiliyor. Burada önemli olan tüp bebek uygulamasının gebelik şansı sıfır olan biri için yeni bir gebelik ümidi olmasıdır. Ben inanıyorum ki gebelik şansı yüzde 1 bile olsa bu ufak ümit için bile tedaviye koşacak pek çok insan vardır. Tüp bebek tedavisinin yan etkilerine gelince bu konuda en çok kullanılan ilaçların ileride yumurtalık kanseri yapma riski tartışıldı. Bugünkü bilgilerimize göre bu konuda da korkulacak, kanıtlanmış bir veri yok. 2-3 deneme güvenli şekilde yapılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder