Prof. Dr. Derin Kösebay Emziren kadın hamile kalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Emziren kadın hamile kalabilir

Halk arasında emziren kadınların gebe kalmayacağına dair bir inanış var. Ama bu yüzde 100 doğru ve kanıtlanmış bir bilgi değil. Kadının sütü varsa doğum kontrol haplarını kullanmamalı. Bu süre içinde erkeğin korunması uygun olur

İsteksizlik yapar mı?

33 yaşındayım. Rahim ağzında yara varmış. Rahim ağzı yarası varken, tedavisi yapılırken cinsel istek kaybolur mu? Tedaviden sonra cinsel isteksizlik devam eder mi?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, normalin dışında, ağrılı veya rahatsızlık hissi uyandıran her durum isteksizliğe neden olabilir. Rahim ağzı yarasının başka bir özelliği yok. Muhtemelen iltihap vardır veya yara nedeniyle ortaya çıkan akıntı vajinada bir tahrişe neden olmuştur. İltihapla beraber olan kokulu akıntı veya zaman zaman kanlı akıntıların olması da aynı şekilde eşlerde isteksizliğe neden olur.

Haberin Devamı

Ne zaman korunmaya başlayayım?

27 yaşında, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası uygulayabileceğim en güvenli korunma yöntemi hangisi? Bir de doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum yapmanıza yaklaşık 9-10 hafta var. Doğumdan sonra 40 gün kadar biliyorsunuz lohusalık devri başlıyor. Bu süre içinde ilişkide bulunmak pek doğru ve sağlıklı değil. Bu süre geçtikten sonra korunmaya başlamak lazım. Emziren annelerin gebe kalmayacağına dair yaygın bir söylenti vardır. Ama bu yüzde 100 doğru bir bilgi değildir ve bu süreç içinde pekala gebe kalanlar vardır. Dolayısıyla bu dönemde de korunmak gerekli. Emziren bir kadının doğum kontrol hapı alması doğru değil. Çünkü hormonlar sütten bebeğe de geçecektir. Geriye ya spiral ya da erkeğin korunması kalıyor. Bence birkaç ay eşinizin korunması ve daha sonra spiral takılması veya sütünüz yoksa doğum kontrol hapına geçilmesi en uygun yol gibi gözüküyor.

İdrarımda kan var

21 yaşındayım ve 6 aylık evliyim. Evlendikten sonra kokulu akıntı arttı. Böbrek ağrısı, şiddetli karın ağrısı ve 2 kez idrarda kan gördüm. Doktora başvurmadım. Acaba tüm bunlar benim çocuk sahibi olmamı engeller mi? Hangi doktora başvurmaıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu anlattıklarınız idrar yollarında bir enfeksiyon olduğunu gösteriyor. Doktorunuzla görüşüp gerekli tedaviyi yapmasına izin verin. Böbrek enfeksiyonları zamanında ve doğru tedavi yapılmazsa hastalık kronikleşiyor ve tedavi daha zor ve uzun sürüyor, hatta zaman zaman kalıcı hasarlar bile bırakabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder