Opr. Dr. Hande Akbaş Erken doğum riski yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Erken doğum riski yoksa...

Haberin Devamı

Gebe kadınların en sık sorduğu sorulardan biri hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girip giremeyecekleri. Eğer erken dönemde kanama ya da erken doğum riskiniz yoksa 28’inci haftaya kadar cinselliği yaşayabilirsiniz...

İlişkiye girebilir miyim?

30 yaşında, hamileyim. Cinsel ilişkiye girmenin bebeğe bir zararı olur mu? Kaçıncı aya kadar ilişkiye girebiliriz? CEVAP Değerli okuyucum, kadının hamileliği sorunsuz geçiyorsa, yani erken dönemde kanama veya sonraki dönemlerde erken doğum tehdidi gibi riskler bulunmuyorsa o zaman gebelikte 28’inci haftaya kadar cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Ama yine de bebeğin ilişkiden en az etkilenmesi için sizin üstte olacağınız pozisyonlar daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca meni içindeki bazı faktörler doğum eylemini başlatabileceğinden son aylarda eşinizin içinize boşalmamasını önermekteyiz.

[[HAFTAYA]]

Tüp bebek yöntemi başarılı olur mu?


31 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Eşim 6 ay önce varikosel ameliyatı oldu. Sperm sayısı 1 milyon. Bende polikistik kist var. Acaba biz tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olabilir miyiz? Başarı şansı nedir? CEVAP Değerli okuyucum, eşinizin sperm sayısı sizin normal yollarla gebe kalabilmeniz için yetersiz olduğundan yaşınız daha da ilerlemeden tüp bebek yöntemine başvurun. Tüp bebek ile başarı şansı kişiden kişiye değiştiğinden en doğrusu muayene sonrası size gebelik ihtimalinizi söyleyebiliriz. Bu konuda ortalama bir şans söylersem, siz polikistik over sendromlu kadınsanız yumurtalık rezervinizin iyi olduğunu varsayarak sizin durumunuzda bir çiftin ortalama gebelik ihtimalinin yaklaşık yüzde 50-60’larda olacağını söyleyebilirim. Varikosel ameliyatı sonrası maalesef bu kadar düşük sperm değerleri normale sıklıkla dönmemektedir.

Yara kansere dönüşür mü?

2 yıllık evliyim, çocuğum yok. 2 yıl önce idrar yollarımda iltihap bulundu. İlaç kullandım, geçti. Gittiğim doktor rahim ağzının yara olduğunu ve yakılması gerektiğini söyledi. Rahim ağzındaki yara ilerleyen yıllarda kansere dönüşür mü? CEVAP Değerli okuyucum, rahim ağzınızda yara olarak adlandırdığınız bizim erozyon dediğimiz yapı sıklıkla uzun süredir tedavi görmemiş ve sonunda kronikleşmiş rahim ağzı iltihaplarının bir sonucudur. Size öncelikle yapılması gereken rahim ağzınızdan smear olarak adlandırılan sürüntü örneği alınmasıdır. Smear testi sonucunuz normal ise korkulacak bir durum bulunmamaktadır. Mevcut yara rahim ağzı kanserine dönüşmez. Yaralar yakılarak ya da dondurularak tedavi edilebilir. Ama ilişki sonrası kanama yapmıyorsa, smear sonucunuz da temizse o zaman hiçbir şey yapılmasına gerek yoktur. İltihabınızın antibiyotiklerle giderilmesi sonucu yara da vücut tarafından iyileştirilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder