Prof. Dr. Derin Kösebay Erken teshis edilebilirse...
HABERİ PAYLAŞ

Erken teshis edilebilirse...

Yumurtalık kanserinin erken teşhis edilebilmesi çok önemli. Çünkü başlangıçta hiç belirti vermiyor. Hastalık tespit edildiği zaman ise iş işten geçmiş oluyor. Bu yüzden kontrollerinizi aksatmayın ve iyileşme şansınızı sıfıra indirmeyin...

[[HAFTAYA]]

Ne zaman aile oluruz?

Eşim 6 ay önce 7 haftalık hamileyken çocuğun kalbi durduğu için kürtaj oldu. İkimiz de bir çocuğumuz olsun istiyoruz. Acaba eşim ne kadar sonra hamile kalabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yeni bir gebelik için önce doktorunuzun kontrolünden geçmelisiniz. İlk gebelikte neden bebek gelişi mi durdu?

Haberin Devamı

Bunun için çok detaya girmeden doktorunuz gereken araştırmaları yapmak isteyebilir. Eğer yeni bir hamilelik için sorun yok denirse birkaç ay sonra gebeliği düşünebilirsiniz. Size boş şans diliyorum.

Annem yumurtalık kanseri

Annem 51 yaşında ve Mayıs başında yumurtalık kanseri teşhis edildi ve ameliyat oldu.

Doktoru hastalığın yumurtalıklarda olduğunu ve kemoterapi yapılmasına gerek olmadığını söyledi. Kemoterapi şart mı? Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, annenizin çok şanslı olduğunu söyleyeyim. Çünkü yumurtalık kanserlerini teşhis edildiğinde vakaların yüzde 75’inde hastalık yumurtalık dışına çıkmış ve karın içine yayılmış durumdadır.

Böyle vakalarda ameliyat sonrasında kemoterapi gerekir ve hastalığın tekrarlamasını engellemede yarar sağlar.

Erken yakalanan vakalarda hastalık yumurtalık dış yüzüne çıkmamışsa, karın içinden alınan biyopsilerde, çıkarılan lenf nodüllerinde, omentumda, kesin kanser hücresi yoksa ve tümörün cinsi de çok agresif değilse daha konservatif kalınabilir.

Hatta çocuk isteyen kadın ise rahim ve diğer yumurtalık bırakılabilir, kemoterapiye gerek duyulmaz.

Eğer annenizin doktoru onkoloji eğitimi almış biri ise ve ameliyat kurallara uygun yapılmışsa kemoterapi almasına gerek olmayabilir.

Bebeğim olmaz mı?

Ben adet göremiyorum. 3 aydan beri hap kullanıyorum. FSH değerim yüksek ama tubalarım açık.

Doktorumla konuştum “1 ay bekle” dedi. Ben 1 ay sonra acaba ilaçsız adet görebilir miyim? Bebek sahibi olmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, FSH’ın yüksek olması, yumurtalıkların yeterince çalışmadığının göstergesi. Yumurtalıklar yeterince hormon üretemezse adet kanamaları da olmaz.

Dolayısı ile gebelik de gerçekleşmez. Burada hemen ilave etmem gerekir ki, bir kere bakılan FSH değeri ile kesin karar vermemek ve en az bir kere daha FSH değerini ölçtürmek gerek.

Doktorunuz muayene esnasında sadece bu değerlere bakarak değil, ultrasonda yumurtalıkların durumunu, rahmin iç yapısını inceleyerek size daha doğru bilgi verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder