Prof. Dr. Derin Kösebay Eşler birlikte tedavi edilmezse...
HABERİ PAYLAŞ

Eşler birlikte tedavi edilmezse...

Haberin Devamı

Klamidya adlı enfeksiyon genelde cinsel ilişkiyle bulaşır ama pek belirti vermez. Tedavisinin eşli olarak yapılması gerekiyor. Çünkü tedavi gerçekleşmezse enfeksiyon tüplere kadar ilerler, kısırlık ya da dış gebeliğe neden olabilir

İkinci çocuğa hamile kalamıyorum

30 yaşındayım. Adetlerim hep düzensizdi. Çok doktora gittim ama hap verip beni gönderdiler. Hapları kullanırken düzenli adet görüyorum ama bırakınca kesiliyor. 8 yıldır evliyim. 5 yaşında bir çocuğum var. İkinciyi istiyorum. Adetlerimin düzelmesi için doktorum çocuk doğurmayı önerdi. Çene altında ve karnımda tüylenme var. Ultrasonla bakıldı, polikistik over sendromu denildi, ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’li bir hastanın verilecek bir ilaçla tamamen ve yaşam boyu tedavi edilebilmesi günümüzde hâlâ mümkün değil. Bu hastalıktaki adet düzensizlikleri, tüylenmedeki artış, kilo alma sorunu, şeker metabolizmasındaki bozukluk ayrı ayrı tedavi edilmeye çalışılır. Sizin anlatımınızla “Çok doktora gittim ama hap verip yolladılar” denilmesine rağmen doktorların da fazla yapılabileceği bir şey yok gibi. Ama tedavi altındaki birinin çocuk istemesi durumunda kullanılan ilaçlar değiştirilerek gebe kalması sağlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta gebe kalamamanın tek nedeni polikistik over olarak düşünülmesidir. Çünkü başka nedenler de gebe kalmayı engelleyebilir. Doktorunuzla konuşun, size gebe kalmanız için gereken araştırmaları yapıp yeni tedavinizi versin.

[[HAFTAYA]]

Bu hastalık çok mu önemli?

29 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidya adında bir mikrop olduğunu söyledi. Ayrıca ihmal edildiğinde çok önemli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti. Sizden ricam bu mikrop ve yol açtığı jinekolojilk rahatsızlıklar nelerdir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, klamidya enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşır (Nadiren kirli materyalle temas ve belki banyo, tuvalet yolu ile de bulaşabilir). Çoğunlukla belirti vermez. Ortaya çıkan şikayetler genellikle idrar yaparken ağrı ve yanma hissi vajinal akıntı ve ağrılı cinsel ilişkidir. Tanı, vajinal akıntının laboratuvarda mikroskobik incelemesi veya kültür yapılması ile konulur. Aynı zamanda antijen araştırması yapılarak da tanı mümkündür. Tedavi antibiyotiklerle yapılır ve eşler birlikte tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık batın içine yayılabilir. Tubaların iltihaplanarak tıkanmasına bağlı olarak kısırlık veya tubalardaki bozukluk sonucu dış gebelik ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder