Prof. Dr. Derin Kösebay Eşli tedavi yüz güldürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Eşli tedavi yüz güldürüyor

Mantar enfeksiyonu kadınlarda sıklıkla görülüyor. Tedavi için doktor gözetiminde ilaç kullanmak ve temizlik kurallarına uymak gerekiyor. Eğer altta yatan bir sorun varsa ortaya çıkarılmalı ve başarı için eşler birlikte tedavi edilmeli

Spiral mantara neden olur mu?

35 yaşındayım, 2 yıldır mantardan kurtulamıyorum. Doktora gittim, ilaç veriyor, kullanıyorum. Geçiyor ama yeniden başlıyor. Bulaşıcı değilmiş. Spiralimi 3 sene önce değiştirdim. Acaba spiral mantara neden olabilir mi?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, mantar pek çok nedenle sık görülür. Vücut direncinin düşmesi, özellikle geniş spekturumlu antibiyotiklerin kullanılması ve tabii mantar enfeksiyonu olan biriyle temas veya enfekte eşya veya banyo, tuvaletin kullanılması ile hastalık alınabilir. Tedavide hastalığın tekrarlamamasını sağlayacak önlemler alınmalı. Nedir bunlar? Hijyen kurallarına uymalı, vücut direncini düşüren bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalı. Özellikle vajina florası bozulmuş hastalarda (Sık ilaç kullananlarda) vajina normal hale getirilmeye çalışılmalı ve tedavi eşlere beraberce uygulanmalı ve hastalık tam geçene kadar ilişkide bulunmamaları istenmelidir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Erken menopozmuş

21 yaşındayım. Sekiz ay önce adet düzensizliğim başladı. Doktora gittim hormon testi yaptık. Üç ay önce doktorum değerlerin normal olduğunu söylemişti ama şimdiki değerlerde artış var. Doktorum “Erken menopoz” dedi. Kan değerlerini size yazıyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, FSH değeriniz çok yüksek. Eğer tahlil doğru ise hakikaten menopozdan bahsetmek gerekiyor. Bence hemen karar vermeyip bir kere daha hormon ölçümünü tekrarlatın. Sonuç aynı gelirse o zaman korkarım yapacak bir şey yok. Ama dışarıdan alacağınız hormonlarla adet görmeye devam edebilirsiniz.

Tedaviye başladık ama...

5 yıllık evliyim ve 6 aydır çocuk istiyoruz. Eşimle düzenli bir ilişkimiz yok. Ağrı çektiğim için doktora gittim. Süt hormonum 582 çıktı. İlaç tedavisine başlandı. Doktorum iğne tedavisi yapacağını söyledi. Acaba bu ne demek? RUMUZ: ÇOCUK İSTEĞİ

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, size verilen haplardan birincisi yüksek olan prolaktin düzeyini düşürmek (Prolaktin hormonu yüksek olursa yumurtlama duruyor yani gebelik şansı azalıyor), ikinci ilaç ise yumurta gelişimini etkiliyor. Bazen 2-3 yumurtanın gelişimine neden oluyor. Bu yumurtalar belirli büyüklüğe geldiğinde verilen iğne yapılınca yumurtlama gerçekleşiyor. Doktorunuz ultrasonla bu gelişmeyi izleyecek ve size yumurtlamanın olacağı zamanı bildirecek. Bu şekilde gebelik şansınız önemli ölçüde artacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder