Opr. Dr. Hande Akbaş Gebeliğiniz sorunsuzsa...
HABERİ PAYLAŞ

Gebeliğiniz sorunsuzsa...

Haberin Devamı

Gebelikte kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de seyahate çıkıp çıkamayacakları. Hanımlar, hamileliğiniz yolunda gidiyorsa elbette yolculuk yapabilirsiniz. 36’ncı haftaya kadar doktorunuzdan izin alarak uçağa binebilirsiniz. Ama doğum yaklaşınca seyahati önermiyoruz

Gebeyim ve bakımlı olmak istiyorum


28 yaşındayım, 7 haftalık gebeyim. Sizce makyaj yapmamda, manikür yaptırmamda ve saç boyatmamda sakınca var mı? Herkes farklı şeyler söylüyor kafam çok karıştı. Gebe de olsam bir kadın olarak kendimi güzel ve bakımlı hissetmek istiyorum, ne dersiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, gebelik kesinlikle bir hastalık değil, son derece anlamlı fizyolojik olaydır. Bunun her anını güzel geçirmelisiniz. Maalesef halk arasında en yanlış bilinen konulardan birisi gebelikte yüz ve tırnak bakımının yasak olduğudur. Bu kesinlikle doğru değildir. Makyaj yapabilir, manikür ve pedikür yaptırabilirsiniz. Sadece hijyene dikkat etmeli, steril edilmemiş aletler kullanmamalısınız ama buna sadece gebeler değil tüm kadınlar dikkat etmelidir. Saç boyamaya gelince; ben hastalarıma 11-12’nci haftaya kadar beklemelerini öneriyorum. Her ne kadar organik boyalar çıkmış olsa bile yine de içlerinde kimyasal bulunma riski taşır. İlk üç ay bebeğin organ gelişimi hızlı olduğundan bu süreçte herhangi bir olumsuz etkilenme bebeğinizde sakatlık yaratma riskine yüksek oranda sahiptir.

[[HAFTAYA]]

Seyahate çıkmamın bir sakıncası var mı?


26 yaşındayım, 20 haftalık gebeyim. Gebelikte seyahat edilebilir mi, uçmanın bebek üzerine herhangi bir olmusuz etkisi mevcut mu? CEVAP Değerli okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz seyrettiği müddetçe araba veya uçak ile seyahat etmenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta gideceğiniz yerde acil sağlık ünitesinin bulunuyor olmasıdır. 36 haftadan sonra doğum çok yaklaşmış olduğundan genellikle seyahat önerilmemektedir. Araba ile uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vererek ayaklarda göllenmeyi engellemek amacıyla biraz yürüyüş yapıp sonra yola devam etmek daha doğru olacaktır. Uçak seyahatlerinde de uzun uçuşlarda ya koridorda sık sık yürümek veya oturduğunuz yerde bazı ayak egzersizleri yaparak dolaşımı hızlandırmak önem taşımaktadır. Normalde tüm hava yollarıyla 28. haftaya kadar doktorunuzdan herhangi bir uçabilir kağıdı almaksızın uçabilirsiniz. Ancak 28-36’ncı haftalar arasında uçmanız gerekirse o zaman mutlaka doktorunuzdan uçmanızda herhangi bir sakıncalı durum olmadığına dair uçuş izin kağıdı almanız gerekmektedir, aksi taktirde uçağa alınmazsınız. 36’ncı haftadan sonra da hiçbir hava yolu uçmanıza izin vermeyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder