Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlk 1 yıl çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

İlk 1 yıl çok önemli

Doğumdan sonraki ilk 12 ay içinde erkek çocukların kontrol edilmesi şart. Çünkü yumurtaların torbaya inmemesi ve vücutta kalması ergenlik çağında yeterli miktarda sperm üretememesine sebep olur. Böyle bir durum varsa çocuk 1 yaşına kadar ameliyat edilmelidir

SORU: Oğlumun yumurtası inmedi, ne olacak? Oğlum 5 aylık. Doğumdan sonra yumurtalardan birinin inmediği görüldü. Doktor 1 yaşına geldiğinde ameliyat ile yumurtanın indirileceğini ve sünnetin yapılabileceğini anlattı. Siz 1 yaşına gelmeden yumurtaların indirilmesinin gerektiğini yazmışsınız. 1 yaşına gelmeden ameliyat olması mı gerekiyor yoksa yaşından gün almasını mı beklemem gerek?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP Bilimsel çalışmalar doğumda inmemiş veya yukarı kaçabilen yumurtaların çocuklar 1 yaşına gelmeden indirilmesinin gerektiğini ortaya koymuştur. Ameliyatın 6 ay ile 12’nci ay arasında gerçekleştirilmesini öneririm. Bu esnada sünnet de yapılabilir.

SORU: Ameliyat şart mı? 37 yaşındayım ve böbreğimde taş var. Böbrek taşları nasıl tedavi edilir? Ameliyat şart mı?

CEVAP Çoğu böbrek taşı herhangi bir sorun çıkarmadan idrar yolundan kolayca geçerek düşer. Bunu kolaylaştırmak için hekimler genelde şu önerilerde bulunurlar:

* Günde en az 2 litre su içilmesi.

* İhtiyaç olduğunda ağrı kesici alınması.

* Düşürülen taşın türünün öğrenilmesi ve bu yönde tedavi planlanması için saklanılması.

Tedavide:

* Yaşam tarzında değişiklikler ve ilaç tedavisi veya izleme

* Taş kırma yöntemi

* Cerrahi

İzleme: Taşın bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre müdahale yapmadan izleme kararı verilebilir. 5mm’den küçük taşlar genellikle kendiliğinden düşebildiği için bu gruptadır.

Taş kırma yöntemi: Vücüt dışından şok dalgası oluşturup odaklandığı noktadaki taşı (örneğin böbrekteki) kırma esasına dayanır. Kırılan parçaların kendiliğinden düşmesi beklenir. Genel anestezi altında veya anestezisiz uygulanabilir. Ciltte kesi oluşturulmaz.

Cerrahi: Taşın bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre şekli değişir. Endoskopik cerrahi, perkütan cerrahi ve açık cerrahi şeklinde gruplandırılabilir.

Haberin Devamı

Endoskopik cerrahi: Endoskop denilen, ışıklı ince, içinden alet geçirilebilen, dürbün benzeri optik cihazlarla idrar yolları içindeki taşların, çeşitli yardımcı aletler ile gerek kırılarak, gerek direkt yakalanarak çıkarılması işlemidir. Ciltte kesi oluşmaz. Böbrek, üreter, mesane, üretra her kısımda uygulanabilir. Anestezi gerekir.

Perkütan cerrahi: Böbrek taşları için, hastanın arka-yan tarafından böbrek içine ilerletilen kalem büyüklüğünde ve kalınlığında bir kılıf içinden endoskoplar kullanılarak, taşların kırılarak veya kırılmadan çıkarılması işlemidir. Böbrek dokusunda açık cerrahiye göre daha az hasara yol açar. Cilt kesisi 1 cm’dir, anestezi gerekir.

Açık cerrahi: Taşın yerine göre cilde kesi yapılıp vücüt tabakaları kesilerek, gereken organ görülüp taşların alınması işlemidir. Anestezi gerekir. Her bir yöntemin başarısı taşın büyüklüğüne, yerine, sertliğine, daha önce geçirilmiş ameliyat olup olmamasına göre değişmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder